Nieuwsbrief Lente-editie
In deze nieuwsbrief meer informatie over ons werk om het heidelandschap te beschermen en aandacht voor het welzijn van bijzondere dieren zoals de verweesde stadsduiven, de knuffelbare heidelammetjes en de krachtige en imposante trekpaarden. Wij zetten ons actief in voor projecten die ervoor zorgen dat bijzondere (huis)dierenrassen behouden blijven in ons cultuurlandschap. Om ze te beschermen tegen ziektes, aandoeningen en bedreigingen is financiële steun nodig. Zoals voor inentingen, beschermingsmaterialen, genetisch onderzoek, innovatieve fokprogramma’s zodat we samen toegewijde herders, beheerders, houders en vrijwilligers kunnen helpen. We vertellen je hier graag meer over!
In het Stedelijk Museum is tot 14 juli de tentoonstelling Oltre Terra, een onderzoeksproject van designstudio Formafantasma over de geschiedenis, ecologie en de wereldwijde impact van wolproductie. De tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen mens en schaap. Een onderwerp waarin we ons de afgelopen drie jaar ook in hebben verdiept mede door de vele lokale projecten die we in Nederland hebben ondersteund.
Geef in de lente, nieuw leven aan de heide
De lente staat symbool voor nieuw leven, maar onze heidegebieden verdwijnen. Al 80% is verloren, en zonder ingrijpen verdwijnt een bijzonder en kenmerkend cultuurlandschap dat een leefgebied is voor bijzondere flora en fauna. Heideschapen vormen de sleutel tot herstel en behoud en de schaapskuddes & hun herders spelen een cruciale rol om bestaande heidegebieden te behouden. Lammeren zijn daarom niet alleen heel aaibaar en schattig, maar ook essentieel voor de groei van de schaapskuddes.
Meerlingen aan de Lammerenbar
Wat te doen als een heideschaap meer dan twee lammeren krijgt, terwijl de moeder maar twee spenen heeft? Dan gaan de meerlingen aan de Lammerenbar! Zo krijgen ze toch nog voldoende melk heeft, een fantastisch schouwspel, waar je echt blij van wordt. Maar om één lammetje groot te brengen, is ongeveer 10 kg aan melkpoeder nodig. Dit jaar zijn er al veel meerlingen geboren en dat zorgt voor vele extra kosten …..
Adopteer een lammetje en geef het een goede start in het leven!
Met een symbolische adoptie draag je bij aan de verzorging en voeding van een lammetje in de meest kwetsbare periode. Veel heideschapenkuddes kampen al met financiële moeilijkheden door stijgende kosten voor dierverzorging, veterinaire zorg en afgenomen subsidies. Zonder extra steun dreigen veel kuddes te verdwijnen. Voor slechts 40 euro adopteer je symbolisch een lammetje en geef je het een warme, zorgzame start. Daarmee help je niet alleen dit jonge dier, maar ook de natuur, het bijzondere ras en het culturele erfgoed van onze heide met de vel schaapskuddes.
💘 voor de stadsduif
Op Valentijnsdag stond de liefde voor de Stads -en Sierduif centraal bij de best-practice bijeenkomst in de kerk De Duif te Amsterdam. Waar interessante informatie over duiven, toren en tillen werden gedeeld!
Meer geld naar onderzoek welzijn trekpaarden
Trekpaarden zijn sterk verbonden aan de Nederlandse landbouwgeschiedenis. Vandaag de dag mogen deze werkpaarden het een stuk rustiger aan doen en worden ze ingezet voor emissie loos natuurbeheer, als rijpaard bereden en zo nu dan voor bijzondere evenementen. Het welzijn van het Nederlands trekpaard is wel zorgelijk door de ziekte Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) die de gezondheid van de populatie bedreigd.
Wij ondersteunen genetisch onderzoek en fokprogramma's om het welzijn van deze paarden op termijn te verbeteren en de gezondheid van toekomstige populaties te versterken. Ook investeren we in projectaanvragen voor emissie loze inzet van trekpaarden in natuurgebieden en het in werking ouden van historische landbouw-ambachten op biologische akkers. Meer weten over de status van deze projecten? Lees dan hier verder.
Wij verwelkomen drie nieuwe bestuursleden
Dit jaar is er een wisseling van de wacht in ons bestuur en zijn er drie nieuwe leden toegetreden tot het bestuur. De termijnen van bestuursleden Ernst Boekhorst en Shirley Drost zijn in januari 2025 afgelopen, en die van Olaf Smits van Waesberghe zal later dit jaar aflopen. Zij geven het stokje door aan de nieuwe leden en vormen met Thérèse van Gijn Bruggink en Bouwdewijn de Haan het bestuur. De bestuursleden zetten zich vrijwillig in voor een efficiënte en transparante besturing van het fonds en het beleid en kennen tevens kennen de projectbijdragen toe.
Wij zijn de aftredende leden dankbaar voor de betrokkenheid en toewijding waarmee de focus van het fonds is verscherpt met het centraal stellen van het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap bij ondersteunen van vele projectenaanvragen. We heten de nieuwe leden van harte welkom en kijken uit naar het samen verder verstevigen en vergroten van de impact van het fonds. Graag verwelkomen wij;
Dr. Wanda I. van Enst: partner en strategisch adviseur bij Endule, waar zij zich richt op het versnellen van de energietransitie.
Drs. Bart M. Blokhuis: adviseur en partner bij KplusV, gespecialiseerd in ondernemerschap, innovatie, technologie en financiering.
Dr. Kenneth F. Rijsdijk: assistant professor aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam.