
Weidelandschap
Nederland is een echt weidevogelland met zo’n 220.000 hectare veenweidegebied, vooral in het westen en noorden. Deze agrarisch beheerde graslanden zijn door hun natuurwaarden aantrekkelijk als broedgebied. Toch is het aantal weidevogels zoals grutto, kievit, scholekster en tureluur sterk gedaald. Oorzaken zijn o.a. verstedelijking, intensief grondgebruik, vroeg maaien, roofdieren en verminderde bodemkwaliteit. Daardoor zijn kleine, kwetsbare populaties ontstaan.
Om herstel te stimuleren, steunen we effectieve maatregelen en initiatieven. Een voorbeeld is het aanleggen van plasdras-gebieden: tijdelijke, natte stukken kruidenrijk grasland die insecten aantrekken als voedsel voor kuikens. Wij investeren in de kosten waarvoor geen reguliere subsidies beschikbaar zoals de aanleg van buizen, greppels, dijkjes, extra stuwen, de aanschaf van zonnecollectoren-waterpompen, het meten van de waterkwaliteit en het inzaaien van kruidenmengsels. Ook investeren we in nestbescherming met drones en AI-software.
Zo werken we samen aan een toekomst voor de weidevogel in Nederland.

Onze impact
Versterking en uitbreiding van de aanleg en het beheer van plasdras-situaties in weidevogelgebieden
Vergroten en versterken van de weidevogelpopulatie, de biodiversiteit en de natuurkwaliteit in de weidegebieden
Behouden van de bijzondere landschappelijke kwaliteit van greppel-weidegebieden in het cultuurlandschap.
Het versterken en het uitbreiden van de plasdras-gebieden draagt bij om de weidevogelpopulatie te vergroten en de biodiversiteit plus de natuurkwaliteit te versterken.
Weidevogels in het Eemland: een succesverhaal
Het Eemland, het stroomgebied van de rivier de Eem, is één van de weinige gebieden in Nederland waar het aantal broedende weidevogels nog toeneemt. Dit is te danken aan het collectief Eemland, bestaande uit ruim honderd agrariërs en grondgebruikers, die samen een gevarieerd weidevogelmozaïek beheren met graslanden, moerassen, plasdras-gebieden en slootjes.
Met hulp van vrijwilligers, dronepiloten en camera’s houden zij nesten en kuikens nauwlettend in de gaten om ze te beschermen tegen roofdieren. Wij investeren €22.500 in innovatieve nestdetectie, waarmee deze aanpak verder wordt versterkt en perspectief biedt op duurzaam weidevogelbeheer.
De Happy Activist maakte een video over de drones met AI - software