Nog duurzamer maaien, door inzet van trekpaarden & een elektrische maaimachine
Trekpaarden hebben altijd een voorname rol gespeeld in Nederland. Enerzijds voor ondersteuning bij zware werkzaamheden op het land, anderzijds voor natuurbehoud. Hoewel moderne machines veel van de taken hebben overgenomen, blijft de inzet van trekpaarden populair. Ze zijn te vinden bij evenementen, toeristische ritten en voor natuurbeheer. Daarnaast zijn er toepassingen in de landbouw en ambacht, waarbij het werken met trekpaarden een milieuvriendelijker een duurzaam alternatief biedt.
Nòg duurzamer maaien, met elektrisch aangedreven messenbalk
Ron Le Poole uit Aarlanderveen werkt met zijn onderneming Paard aan’t Werk al 16 jaar in verschillende natuurgebieden in Nederland met de inzet van drie trekpaarden (Nederlands trekpaard ruin, een Noriker merrie en een Comtois ruin).
De trekpaarden worden in de herfst en winter ingezet en vooral in kleinschalige of moeilijk bereikbare locaties met een kwetsbare bodem en vegetatie waar machines teveel schade aanrichten aan de bodem en de natuur; zoals bij het uitslepen van stamhout, verwijderen van ongewenste opslag van berk en vogelkers .
In het voorjaar helpen de paarden met het maaien van natuurweides, bermen, egaliseren van ruiterpaden, bestrijden van de invasieve adelaarsvaren met een zogenaamde. varenkneuzer etc.
Om de CO2-uitstoot van zijn werkzaamheden in de natuurgebieden verder te verminderen benaderde hij het Dinamo Fonds voor ondersteuning. Hij ontving € 25.000 als stimuleringsbijdrage om de dieselmotor van de maaimachine te vervangen voor een elektromotor. Hiervoor is een geheel nieuw werktuig gebouwd dat geen gebruik meer maakt van fossiele brandstof en smeermiddelen En er vindt nu geen bodemverontreiniging plaats door lekkages en de CO-2 uitstoot is nagenoeg tot nul gereduceerd.
In onderstaande video zie je hoe de elektrische trekpaarden-maaimachine volop werkt.
..