
Over ons
Oprichter Donald E. van Raalte
Oorsprong
In 1991 richtte financieel adviseur Donald van Raalte de DVR-Stichting omdat hij zich zorgen maakte over de toekomst van onze planeet. Hij besloot dat de stichting als doel het beschermen van dieren en natuur, en het behouden van monumenten te geven. Met het vermogen dat hij in zijn carrière had opgebouwd, creëerde hij een stabiel fonds en met extra schenkingen van vele vrienden en bekenden wist hij het fonds te laten groeien, zodat er ook telkens meer projecten konden worden uitgekeerd uit het rendement. Zoals hij vaak zei: “In het leven moet je het hebben van vrienden.”
Van Raalte was actief betrokken bij de projecten en de projectaanvragers met wie hij samen zijn doel om bij te dragen aan een mooiere, duurzamere wereld kon verwezenlijken. In 2006 werd de naam veranderd in het Dinamo Fonds. De nieuwe naam verwees naar de drie werkterreinen: Di-Na-Mo – Dieren, Natuur en Monumenten.
Dankzij de succesvolle beleggingen van het fondsvermogen groeide het fonds aanzienlijk. Zijn passie voor beleggen en zijn visie op maatschappelijk verantwoord investeren bleven leidend. Na zijn overlijden in 2018 schonk hij uit zijn privévermogen legaten aan 30 stichtingen en verenigingen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en monumenten en hij schonk zelfs zijn woonhuis aan een erfgoedvereniging. En door zijn nalatenschap aan het Dinamo Fonds kan het bestuur zijn missie blijven voortzetten.
Missie & aanpak
Het Dinamo Fonds zet zich daadkrachtig in voor herstel van de biodiversiteit van onze leefomgeving met dieren, natuur en erfgoed. De grote achteruitgang van de biodiversiteit - de biologische verscheidenheid, rijkdom aan soorten en ecosystemen- in ons landschap willen met onze diverse projectenondersteuning tegengaan.
De Verenigde Naties hebben in 2015 zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen geformuleerd om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Deze doelen worden de Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. Het Dinamo Fonds richt zich vooral op doelen 14 en 15: bescherming, herstel en duurzaam beheer van het leven op het land en in de zee in al zijn vormen. Met deze doelen wordt het herstel van ecosystemen en biodiversiteit nagestreefd die aansluiten bij de doelstellingen en de missie van het Dinamo Fonds.
Onze focus ligt op het steunen van projecten die lokaal de ecologische en sociale veerkracht versterken. We omarmen initiatieven die regio’s weerbaar en zelfvoorzienend maken. Zo verbinden we landschap, natuur, dierenwelzijn, ondernemerschap en maatschappelijke waarde. Samen werken we aan een toekomst waarin mens, dier en natuur in balans zijn.
Als kleine organisatie zijn we wendbaar en kunnen we snel anticiperen met korte termijn acties voor een lange termijn impact. Als aanjager spelen we een cruciale verbindende rol, brengen we organisaties samen en zijn we de dynamo (Dinamo) die initiatief, betrokkenheid, ondernemerschap en actie in beweging brengt.
Organisatie
De dagelijkse uitvoering is in handen van de directeur die door het bureau wordt ondersteund. Het bestuur van het Dinamo Fonds wordt gevormd door vrijwilligers die hun gezamenlijke ervaringen en gedrevenheid inzetten voor een efficiënte en transparante besturing. Zij besluiten over het toekennen van bijdragen aan bijzondere projecten en initiatieven en over het gekozen beleid. De bestuursleden ontvangen een beloning voor hun werkzaamheden. Ons kantoor is gevestigd in het Hugo de Vriesgebouw in Amsterdam, naast de Hortus Amsterdam.
Drs. Henk Atze Dijkstra - directeur
De uitdagingen voor het Dinamo Fonds zijn groot om de snelle achteruitgang van onze leefomgeving door de afnemende biodiversiteit tegen te gaan. De missie van het fonds om daadkrachtig de biodiversiteit en het cultuurlandschap te herstellen en te versterken en sluit goed aan bij mijn ondernemende instelling.
Het is een prachtige uitdaging om mijn kennis en ervaring in te zetten om vele bijzondere projecten en initiatieven van aanvragers te stimuleren, te selecteren en mede mogelijk te maken.
Onze bestuursleden
-
Drs. Thérèse A.Y. van Gijn-Bruggink
Voorzitter - strategisch adviseur duurzame gebieds-ontwikkeling
Na mijn werkzame leven als leading professional duurzame gebiedsontwikkeling bij RoyalhaskoningDHV heb ik de keuze gemaakt om mijn kennis en ervaring in te zetten voor het Dinamo Fonds. Mijn werkwijze kenmerkt zich door mijn passie voor duurzaamheid te combineren met een nuchtere kijk op het bestuurlijk proces en de haalbaarheid van ambities en doelen. Als bestuurder vind ik onderlinge verbondenheid binnen het bestuur en met partners essentieel en wil ik daar graag aan bijdragen.
-
Mr. Olaf A.R.M. Smits van Waesberghe
Vice-voorzitter – directeur NR Governance (zittingstermijn tot en met juni ‘25)
Van huis uit heb ik meegekregen dat beleving van natuur en cultuur belangrijk is in een mensenleven en dat beiden gesteund moeten worden om ze te behouden voor toekomstige generaties. Het gaat helaas niet goed met de natuur en we moeten meer doen om het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap te versnellen, voor dit doel zet ik mijn kennis en ervaring graag in voor het Dinamo Fonds.
-
Drs. Bart M. Blokhuis
Lid- adviseur en partner bij KplusV
In deze functie kan ik mijn passie voor duurzaamheid combineren met mijn ervaring in het ondersteunen van projecten die bijdragen aan een groenere toekomst. De focus van het fonds op het herstellen en versterken van ons cultuurlandschap sluit naadloos aan bij mijn overtuiging dat natuur en economie hand in hand kunnen gaan. De integrale aanpak en de regierol die het Dinamo fonds pakt in projecten spreken mij zeer aan. Daarmee financiert Dinamo fonds niet alleen, zij brengt partijen met elkaar in verbinding waardoor weer duurzame betekenis wordt gecreëerd.
-
Drs. Boudewijn P. de Haan
Penningmeester - vanaf 1 juni 2023- Managing Director Equities bij Anthos Fund & Asset Management
Het herstel van de biodiversiteit van onze leefomgeving is noodzakelijk voor een betere toekomst. Om dat te bereiken staan we voor een grote uitdaging, en die zullen we met elkaar moeten aangaan. In mijn dagelijkse leven ben ik verantwoordelijk voor de beleggingen van verschillende klantgroepen, waaronder die van non-profitorganisaties en stichtingen. En als penningmeester kan ik met mijn kennis een bijdrage leveren zodat het Dinamo Fonds vele biodiversiteitsherstelprojecten kan blijven financieren uit de opbrengst van het zorgvuldige opgebouwde vermogen.
-
Dr. Kenneth F. Rijsdijk
lid- assistant professor aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam
Het Dinamo Fonds doet een tastbare bijdrage doet om ons cultuurlandschap te herstellen en de natuur te versterken. Wat mij vooral aanspreekt is dat het fonds de aanleg van heggen stimuleert, lokale gemeenschappen steunt die de natuur in landbouwgebieden willen versterken met heggen, boomsingels en biodiverse oevers, en ondernemers en ondernemingen steunt in natuurinclusieve praktijken, zoals de Cruydt-Hoek. Ook spreekt de ketenstrategie mij aan, zoals het ondersteunen van schaapsherders en in stand houden van inheemse schapenrassen; door na te denken hoe de schapenwolproductie weer als actueel commercieel goed kan worden ingezet voor de productie van natuurlijke isolatie in de bouw of modieuze truien.
-
Wanda van Enst
lid - partner en strategisch adviseur bij Endule
Iedere dag dat we niet proactief werken aan het verbeteren en robuuster maken van de biodiversiteit, is een dag dat we de natuur die we nog hebben verder uithollen. De missie van het Dinamo Fonds om bij te dragen aan het natuur- en biodiversiteitsherstel van onze leefomgeving is daarmee uit mijn hart gegrepen. Ik geloof daarbij in de kracht van lokale projecten om een grote impact te maken op ons landschap. Wat mij drijft is het kunnen ondersteunen van projecten, samenwerkingen en kennisdeling die écht een impact maken doordat ze een voorbeeld zijn voor anderen. De schaal waarop het Dinamo Fonds opereert, maakt haar daarin wendbaar: we ondersteunen en springen bij daar waar echt het nodig is. Soms om een eerste duw aan een project te geven, en soms om juist het laatste zetje te zijn.
Verantwoording, FIN-code Goed Bestuur en ANBI
Het bestuur is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid bij het beheer van het vermogen en het verkregen rendement. Het betracht de grootst mogelijke nauwkeurigheid bij het beoordelen, het toekennen en het financieel afhandelen van de aanvragen.
Ons uitgangspunt is dat wij de kosten voor onze eigen bedrijfsvoering zo beperkt mogelijk houden zodat onze financiële basis, het rendement van het geschonken vermogen zoveel mogelijk beschikbaar is voor onze missie. In de komende jaren gaan we de omschreven doelen en missie nastreven met natuurinclusieve projecten, samenwerkingen en partnerschappen, mogelijk gemaakt door het rendement van ons zorgvuldig duurzaam belegde vermogen en schenkingen aan ons fonds.
FIN-code Goed bestuur
“Het bestuur verklaart te voldoen aan de FIN-normen Goed Bestuur en heeft daartoe de Jaarlijkse Verklaring naleving FIN-normen Goed Bestuur ingediend, welke periodiek getoetst wordt, dit is voor het laatst gebeurd in 2024.”
ANBI status
Het Dinamo Fonds beschikt als stichting over de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) status.
Dit heeft zowel voor het Fonds als voor donateurs die een gift of een schenking doen fiscale voordelen. U Leest hier meer over hoe u donateur kunt worden van het Dinamo Fonds.
Financiële informatie
Het bestuur heeft zich verplicht zich te verantwoorden jegens haar donateurs in de vorm van een jaarverslag waarin verantwoording wordt afgelegd. Hoe het Dinamo Fonds voldoet aan de gestelde ANBI eisen. kunt u in een verkorte versie over de financiën, het beleid en de uitvoering lezen in het standaardformulier publicatieplicht ANBI Vermogensfondsen