Terugkeer van de iconische AaBe-deken gemaakt van Nederlandse heideschapenwol
Op de Dutch Design Week in Eindhoven introduceert The Knitwit Stable samen met Landschapsbeheer De Wassum de eerste vernieuwde AaBe x Knitwit -deken. Deze ooit beroemde Tilburgse deken is opnieuw in productie gebracht, waarbij scheerwol van natuurgrazende Kempische heideschapen wordt toegepast. Het projectinitiatief is met een stimuleringsbijdrage van 25.000 euro door het Dinamo Fonds gesteund om zo een impuls wil geven aan het opnieuw machinaal toepassen van scheerwol van Nederlandse heideschapenkuddes. Zo wordt na ruim 50 jaar Zuid-Nederlandse scheerwol weer in textielproducten verwerkt.
.Innovatie en traditie hand in hand
Generaties lang bood de AaBe-deken warmte en geborgenheid in talloze Nederlandse woningen. The Knitwit Stable heeft de draad weer opgepakt en met respect voor traditie en met focus op duurzaamheid de AaBe-deken nieuw leven ingeblazen. In een authentieke fabriek in Noord-Italië wordt de wol op ambachtelijke wijze verwerkt tot deken. Het eindproduct is ongeverfd, in zijn natuurlijke kleur, en volledig biologisch afbreekbaar. Aan het einde van haar levensduur kan de deken teruggegeven worden aan de aarde als voeding voor de bodem. Dit maakt de AaBe x Knitwit -deken een erfstuk dat generaties lang kan worden doorgegeven, zonder de aarde te belasten.
Trailer : The Knitwit x AaBe wollen deken van Kempisch heideschaap
"De AaBe x Knitwit-deken is niet zomaar een product," zegt Reina Ovinge, oprichter van The Knitwit Stable. “Het is een symbool van onze toewijding aan hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid. Door deze deken opnieuw te introduceren, laten we zien dat traditie en innovatie elkaar versterken, een erfstuk van de toekomst”.
Reina Ovinge, oprichter van The Knitwit Stable, met het keuren van de wol, foto The Knitwit Stable Hannes Hoogendijk
Kempische heideschapenwol als basismateriaal
Voor de productie van de AaBe x Knitwit-deken is wol van de bijzondere Kempische heideschapen gebruikt van schapenhouder en ecoloog Sjraar van Beek. Met zijn bedrijf Landschapsbeheer De Wassum te Venlo draagt hij zorg voor de inzet van 5.000 Kempische heideschapen. Deze zijn in 20 kuddes ondergebracht die in 27 heide- en natuurgebieden in Noord-Brabant en Limburg begrazen. “Doordat we al jaren bij het fokken van de schapen ook op wol kwaliteit selecteren, leveren de 20 Kempische heideschapenkuddes een goede A en B-kwaliteit scheerwol op die we vervolgens laten wassen en hierna verkopen”, aldus Sjraar van Beek van Landschapsbeheer De Wassum.
Kudde Kempische heideschapen op de heide rondom het bed met de AaBe x Knitwit-deken, foto The Knitwstable Hannes Hoogendijk
De Kempische heideschapen vormen de grootste populatie van de zes heideschaaprassen die Nederland telt. Dit ras was in de jaren 60 van de vorige eeuw bijna uitgestorven, toen er nog maar een tiental Kempische heideschapen waren. Dankzij een speciaal fokprogramma van de in 1967 opgerichte Stichting het Kempische Heideschaap is met succes de populatie in ruim 50 jaar tijd uitgegroeid tot zo’n 15.000 á 20.000 volwassen ooien.
Eén van de 20 grazende kudde Kempische heideschapen van Sjraar van Beek van Landschapsbeheer De Wassum, foto Landschapsbheer De Wassum
De groei van het aantal heideschapen en de kuddes blijft noodzakelijk omdat ze als natuurgrazers hard nodig zijn om de aangetaste heide-en natuurgebieden te begrazen die met overmatige groei van grassen en struiken kampen door de stikstof neerslag. Daarnaast is de wol van de Kempische heideschapen een historisch en natuurlijk product van hoge kwaliteit die weer ingezet kan worden voor machinale verwerking. “Met de herwaardering en toepassing van lokale heideschapenwol kan op termijn aan een circulair verdienmodel worden gewerkt voor herders van de Kempische heideschapenkuddes en de biodiversiteit van Noord-Brabantse en Limburgse heidegebieden worden versterkt ”, aldus Henk Atze Dijkstra, directeur Dinamo Fonds.
Tijdens de Dutch Desgin Week in Eindhoven (van zaterdag 19 oktober tot zondag 27 oktober) kan men de nieuw geproduceerde AaBe x Knitwit-deken bewonderen. Voor meer info en verkoop zie The Knitwit Stable
De AaBe x Knitwit-deken, foto The Knitwit Stable Hannes Hoogendijk
Andere gesteunde heideschapenwolprojecten
Het Dinamo Fonds steunt verschillende initiatieven voor het gebruik van scheerwol van zeldzame heideschapen zoals; ontwerper Christien Meindertsma met de ontwikkeling van Wolschuim, een nieuw driedimensionaal wolvilt dat machinaal en zonder water te gebruiken te produceren is. Als oud winnaar van de Dutch Design Award is zij met onder andere met haar wolschuim project ook te zien op de Dutch Desgin Week in Eindhoven . Een ander gesteund project is van het Hollands Wol Collectief met een wolkwaliteitsonderzoek van de zes Nederlandse heideschapenrassen. Schaapscheerder Dirk Jan van Dalfsen/Wolterra is gesteund door het fonds met het opzetten en vergroten van de productie van wolmestkorrels uit vieze heideschapenwol en herder Daniel Versteegh/Herdersbed is gesteund met de productie van ecologische wollen dekbedden.
Zo wil het fonds op termijn voor herders en schaapskudde-stichtingen de waarde van heidewol en de toepassing ervan vergroten, met als doel een betere prijs voor de heideschapenwol.
Elk jaar stelt het Dinamo Fonds 150.000 euro beschikbaar voor innovatieve projecten die actief bijdragen op het gebied van dieren, natuur en monumenten aan de verbetering van waterkwaliteit, hergebruik van heideschapenwol, biodiversiteit en cultuurlandschap.