Impulsbijdrage van 150.000 euro om in Overijssel verbindende landschaps -elementen te herstellen in drie gebieden

Het Dinamo Fonds ondersteunt Landschap Overijssel de komende drie jaar bij herstel en aanleg van verbindende landschapselementen in drie Overijsselse gebieden. Dit jaar wordt gewerkt aan de aanleg en versterking van elementen als heggen, struwelen en akkerranden rondom landgoed Beerze. Deze samenwerking dient als vliegwiel om samen met andere partijen een solide impuls te geven aan het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap. Het Dinamo Fonds stelt per jaar een bijdrage 50.000 euro beschikbaar gedurende drie jaar.

Houtsingel met sleedoorn landgoed Beerze gelegen in het Vechtdal, foto Landschap Overijssel

Biodiversiteitscrisis vraagt om actie

Van oudsher bepalen landschapselementen de smoel van een streek. Ook in Overijssel geven ze het landschap een eigen karakter. Daarnaast vormen landschapselementen belangrijke schakels voor flora en fauna. Zo zijn bosjes rustplekken voor reeën, broeden zwartkop en heggenmus in hagen en houtsingels, zoeken salamander en hazelworm er beschutting voor hun natuurlijke vijanden en legt de sleedoornpage haar eitjes in sleedoorn struiken.

De biodiversiteit is in Nederland de afgelopen decennia hard achteruitgegaan. Het Dinamo Fonds, Provincie Overijssel en Landschap Overijssel zetten er samen met particulieren en boeren de schouders onder om deze te vergroten. Dat vraagt een lange adem.

Meerjarige samenwerking

Omdat het herstel van biodiversiteit een lange adem vergt, heeft het Dinamo Fonds besloten om een driejarige projectsamenwerking met Landschap Overijssel aan te gaan. Gedurende deze drie jaar wordt er in drie Overijsselse gebieden gewerkt aan herstel en aanplant van verbindende landschapselementen. In 2024 wordt gestart in het Landgoed Beerze en omgeving in het uitgestrekte Vechtdal dat vele natuurgebieden en landgoederen kent. In 2025 zal in eveneens in het Vechtdal het herstel van landgoed Junne van start gaan en voor 2026 dient de selectie nog te worden gemaakt uit een aantal karakteristieke gebieden in Overijssel.

Versterking ecologisch netwerk

Belangrijk doel is om natuurlijke verbindingen te creëren tussen natuurgebieden en het omliggende landelijk gebied. Dit versterkt het ecologische netwerk waar dieren en planten van profiteren. Ze vinden er voedsel en beschutting en kunnen zich erlangs verplaatsen.

Bij de start van het project is in het gebied Beerze een nulmeting uitgevoerd om te inventariseren waar de beste locaties zijn voor versterking van het ecologische netwerk. Dankzij de bijdragen van het Dinamo Fonds voor onderzoek en aanleg en een bijdrage van de Provincie Overijssel kan een deel van de landschapselementen hersteld worden en krijgt de biodiversiteit een impuls.

Ecoloog Mark Zekhuis en adviseur Natuur&Landschap Annemarie Kamerling tijdens de nulmeting op landgoed Beerze, foto Landschap Overijssel

Vliegwiel voor samenwerking in Overijssel

De ondersteuning van het Dinamo Fonds betreft een meerjarige projectsamenwerking. Landschap Overijssel ontvangt drie jaar op rij een bijdrage van € 50.000. Daarmee kan in drie gebieden worden geïnvesteerd in het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap.

Michael Sijbom, directeur-bestuurder Landschap Overijssel: “Deze samenwerking is een succes voor het landschap en de biodiversiteit. Doordat we meerjarig samenwerken kan er écht een verschil gemaakt worden. Aandachtspunt is dat er nog onvoldoende middelen zijn voor beheer van alle nieuw aan te leggen landschapselementen. Het borgen van beheer met kennis en financiële middelen is essentieel om de kwaliteit langjarig op niveau te houden. Bij deze een oproep aan fondsen en overheden om dit project financieel te steunen.”

Met het startbudget van het Dinamo Fonds, hopen de samenwerkende partijen een vliegwiel op gang te brengen, waarbij naast de Provincie Overijssel, Trees for All, het Dinamo Fonds, particulieren, boeren en Landschap Overijssel, meer partijen uit de regio aansluiten om samen te werken aan herstel van het cultuurlandschap en vergroten van de biodiversiteit.

Houtsingel met sleedoorn als verbindend landschapselement op landgoed Beerze, foto Landschap Overijssel 

“Met de jarenlange ervaring en de betrokkenheid van Landschap Overijssel met de uitvoering van landschapsbeheer, heeft het Dinamo Fonds er vertrouwen in dat met deze impulsbijdrage Landschap Overijssel samen meerdere partijen kan overtuigen om te investeren in het gebiedsgericht herstellen van verbindende landschapselementen, “ aldus Henk Atze Dijkstra directeur van het Dinamo Fonds.

Landschap Overijssel is de tweede Landschapsbeheerorganisatie waarmee het Dinamo Fonds een meerjarige projectsamenwerking aangaat om gebiedsgericht verbindende landschapselementen te herstellen. Eerder ging het fonds een meerjarige projectsamenwerking aan met Landschapsbeheer Groningen waarbij ook € 150.000 beschikbaar is gesteld voor het opstarten van drie gebiedsgerichte herstelprojecten over een periode van drie jaar.

Volgende
Volgende

Kijktip! Documentaire ‘Vogels kun je niet melken, de boer, het land en de zonen’, over het behoud van de grutto