Vissers en schaapherders: een onverwachte, maar bijzondere combinatie!

21 november, op Wereldvisserijdag, hebben we een bijzonder ondersteund project onder de aandacht gebracht: de gebreide historische visserstrui. Deze verbindt op een verrassende manier twee traditionele beroepen, dat van schaapherder en visser.

Bron; the Happy Activist

Al sinds de middeleeuwen zijn herders en hun schaapskuddes een essentieel onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap en het beheer ervan. En ze leverden ook waardevolle producten zoals wol, mest, melk en vlees. Wol is tegenwoordig nog steeds een belangrijke toegepaste grondstof voor verschillende industrieën, toch wordt er jaarlijks tussen de 1 en 1,5 miljoen kilo schapenwol in Nederland weggegooid en vernietigd. Dit was vroeger toch anders.

Wol was eerder volop verbonden aan verschillende Nederlandse vissersplaatsen met de toepassing in de visserstrui. Vanaf het eind van de 19e eeuw werd de trui gebruikt als werkkleding voor vissers door de goede waterafstotende werking van de vettige schapenwol. Bijna elke vissersplaats had zijn eigen visserstrui variant met verschillende breipatronen en stijlen ontwikkeld, toegepast door de vissersvrouwen. Helaas raakte de visserstrui in de 20e eeuw in de vergetelheid, doordat nieuwe materialen en productiemanieren hun intrede deden.

Dit ‘vergeten erfgoed’ krijgt dankzij o.a. het Museum ’t Fiskershuske in het Friese Moddergat een nieuwe impuls. Zij maken nieuwe historische visserstruien met behulp van enthousiaste vrijwillige thuisbreiers. En met de bijdrage van het Dinamo Fonds kan nu de wol van natuurgrazende schapen van Ameland worden gebruikt. Zo ontstaat er weer een korte  wolproductie-keten en een de herwaardering van de lokale historische visserstrui.
Dit project laat zien hoe het herintroduceren van oude historische wolproducten niet alleen bijdraagt aan het behoud van cultureel erfgoed, maar ook hoe historisch landschapsbeheer door schaapskuddes kansen biedt voor biodiversiteitsherstel, circulaire economie en creatief vakmanschap.

Lees hier meer over onze steun aan andere projecten waarin Nederlands wol wordt hergebruikt.

Vorige
Vorige

Herstel van biodiversiteit door historische biologische korenmolens

Volgende
Volgende

Terugkeer van de iconische AaBe-deken gemaakt van Nederlandse heideschapenwol