Start tweede bijdrageregeling plasdras-gebieden: 100.000 euro voor het weidevogel-seizoen-2025
Het Dinamo Fonds stelt dit jaar weer 100.000 euro beschikbaar voor projecten die de biodiversiteit in plasdras-gebieden versterken. Om het aantal weidevogels in Nederland te laten toenemen is het creëren van meer plasdras-situaties, tijdelijke ondiepe waterplassen op kruidenrijk grasland, van groot belang. Plasdras-gebieden trekken meer insecten aan die noodzakelijk zijn als voeding voor de weidevogels en hun opgroeiende kuikens. Voor de verbetering en de uitbreiding van plasdras-situaties in weidevogelgebieden kunnen particulieren, boeren, boerencollectieven en natuurorganisaties vanaf 30 augustus tot en met 7 oktober 2024 een projectaanvraag indienen bij het Dinamo Fonds. Per project geldt een maximale bijdrage van 10.000 euro.
Ideale broed- en leefgebieden weidevogels
Weidevogels broeden graag in gebieden met drassig en kruidenrijk grasland, maar deze zijn steeds schaarser geworden door intensiever gebruik van boerenland, wegenaanleg en stadsuitbreidingen. Om de achteruitgang van het aantal weidevogels te stoppen, is uitbreiding en versterking van tijdelijke plasdras-situaties in weidevogelgebieden zeer nodig om voor broedende weidevogels zoals de grutto en de tureluur in het voorjaar de ideale leefomstandigheden te creëren. Omdat weidevogelkuikens zichzelf moet voeden en niet gevoed worden door de ouders, zijn ze sterk afhankelijk zijn van plasdras-situaties. Ze moeten insecten vangen in de bodem en die boven het kruidenrijke grasland en het water vliegen. Ondiep water is voor de kuikens zeer belangrijk zodat ze goed door het water kunnen lopen om insecten te vangen. En hoe natter de bodem is, des te beter ze ook de insecten uit de bodem kunnen halen.
Impuls biodiversiteit met uitbreiding en verbetering plasdras
Met een plasdras-situatie wordt het waterpeil tijdelijk verhoogd op kruidenrijk grasland. Dit kan door het vasthouden van regenwater in ondiepe plassen of met het oppompen van water in greppels. Het waterpeil van de plassen wordt beheert door waterpompen met zonnecollectoren die overdag nieuw water aanvoeren en de afstelde buizen zorgen voor de afvoer van een teveel aan water. Vorig jaar steunde het Dinamo Fonds 12 plasdrasprojecten van vijf agrariërs, vier boerencollectieven en drie natuurbeheerorganisaties in de kosten voor de aanleg van buizen, greppels, dijkjes, extra stuwen, de aanschaf van zonnecollectoren-waterpompen, het meten van de waterkwaliteit en het inzaaien van kruidenmengsels. Zo is begin 2024 de biodiversiteit met succes versterkt in 12 weidevogelgebieden verdeelt over de provincies Fryslân, Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.
Voorbeeld plasdras-gebied
In de provincie Utrecht zijn veel weidevogelgebieden te vinden zoals in het Eemland, een streek ten noorden van Baarn en Soest in het stroomgebied van de rivier de Eem. Hier zet het Eemland Collectief zich actief in voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Dit doen ze met een groot samenwerkingsverband van meer dan honderd agrariërs en andere grondgebruikers. Het Dinamo Fonds steunde het collectief vorig jaar met de aankoop van twee zonnecollectoren-waterpompen voor de uitbreiding met twee plasdras-situaties. Zo konden weer twee nieuwe boeren deelnemen. ‘Collectief Eemland laat zien dat een collectieve aanpak voor agrarisch natuurbeheer goed werkt en dat de liefde en zorg voor de weidevogels groot zijn bij de boeren. Door hun voorbeeld stellende aanpak is het één van de topgebieden voor broedende weidevogels in Nederland’, aldus Henk Atze Dijkstra directeur van het Dinamo Fonds. In de video is één van de vele plasdras-situaties te zien en toont de impact van het creëren van een goede plasdras-situatie met veel insecten, weidevogels en kuikens als resultaat.
Indiening projectaanvragen 30 augustus t/m 7 oktober
Dit najaar kunnen beheerders/grondeigenaren van plasdras-gebieden wederom projectaanvragen indienen voor de kosten van verbetering en uitbreiding van plasdras-situaties in weidevogelgebieden. Praktische tips hiervoor worden toegelicht met de factsheets van de Vogelbescherming Nederland en Natuur&Milieu.
Beheer jij een plasdras-gebied, zijn er verbeteringen mogelijk of is er ambitie voor uitbreiding? Download dan hier het aanvraagformulier Plasdras-gebieden en vul deze in en stuur de projectaanvraag naar info@dinamofonds.nl o.v.v. aanvraag projectbijdrage Plasdras-gebieden.
Per projectaanvraag geldt een maximale bijdrage van 10.000 euro. Na ontvangst wordt de projectaanvraag door het Dinamo Fonds gecheckt op aansluiting op de voorwaarden, die hier zijn te vinden. De aanvragen kunnen vanaf 30 augustus tot en met 7 oktober 2024 worden ingestuurd. Na de bepaling of de projectaanvraag verder in behandeling wordt genomen, zal nog extra informatie worden gevraagd in voorbereiding op de definitieve beoordeling op 7 november 2024.