Plasdras-gebieden
ondersteuningsprogramma
voor verbetering en versterking
biodiversiteit
Plasdras-gebieden belangrijke habitats voor weidevogels
Weidevogels broeden graag in gebieden met drassig en kruidenrijk grasland, maar deze zijn steeds schaarser geworden door intensiever gebruik van boerenland, wegenaanleg en stadsuitbreidingen. Om de achteruitgang van het aantal weidevogels te stoppen, is uitbreiding en versterking van tijdelijke plasdras-situaties in weidevogelgebieden zeer nodig om voor broedende weidevogels zoals de grutto en de tureluur in het voorjaar de ideale leefomstandigheden te creëren. Veel boeren(collectieven), natuur- en landschapsorganisaties, vogelwachten en de Vogelbescherming Nederland zetten zich hiervoor in om in verschillende gebieden meer plasdras-situatie te gaan creëren.
Omdat weidevogelkuikens zichzelf moet voeden en niet gevoed worden door de ouders, zijn ze sterk afhankelijk zijn van plasdras-situaties. Ze moeten insecten vangen in de bodem en die boven het kruidenrijke grasland en het water vliegen. Ondiep water is voor de kuikens zeer belangrijk zodat ze goed door het water kunnen lopen om insecten te vangen. En hoe natter de bodem is, des te beter ze ook de insecten uit de bodem kunnen halen.
Uitbreiding en versterking van tijdelijke plasdras-situaties door beheerders/grondeigenaren in weidevogelgebieden is dan ook zeer nodig om voor broedende weidevogels de ideale omstandigheden te bieden!
Indienen projectaanvragen voorjaar 2025
Dit voorjaar kunnen beheerders/grondeigenaren van plasdras-gebieden wederom projectaanvragen indienen voor de kosten van verbetering en uitbreiding van plasdras-situaties in weidevogelgebieden. Praktische tips hiervoor worden toegelicht met de factsheets van de Vogelbescherming Nederland en Natuur&Millieu:
Factsheet Weidevogels Vernatting, Vogelbescherming Nederland
Factsheet Plasdras en Waterkwaliteit, Natuur&Milieu
Beheer jij een plasdras gebied, zijn er verbeteringen mogelijk of is er ambitie voor uitbreiding? Download dan hier het aan vraagformulier en vul deze in en stuur de project aanvraag naar info@dinamofonds.nl o.v.v. aanvraag projectbijdrage Plasdras-gebieden.
Per projectaanvraag geldt een maximale bijdrage van 10.000 euro. Na ontvangst wordt de projectaanvraag door het Dinamo Fonds gecheckt op aansluiting op de voorwaarden.
Aanvragen kunnen vanaf 1 januari 2025 en vóór 10 maart 2025 worden ingestuurd. Na de bepaling of de projectaanvraag verder in behandeling wordt genomen, zal nog extra informatie gevraagd worden in voorbereiding op de definitieve beoordeling op 16 april 2025.
Aanvraagformulier plasdras-gebieden
Voorwaarden projectaanvragen Plasdras-gebieden
Nog vragen? Stel ze via info@dinamofonds.nl
Overzicht vorige aanvraagronde 2023
In 2023 werden 12 versterkingsprojecten van bestaande plasdras-gebieden gesteund met een bijdrage van 92.500 euro. In de provincies Fryslân, Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland werden totaal negen beherende boeren/boerencollectieven en drie natuurorganisaties gesteund die hun vitale plasdras-gebieden gaan vergroten en/of versterken. Hun gebieden worden al gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan broedende weidevogels. De bijdragen zijn ingezet om in weidevogelterreinen rondom of in bestaande plasdras-gebieden, verbeterende maatregelen te treffen om hiermee de biodiversiteit verder te versterken zodat er meer weidevogels succesvol hun jongen kunnen groot brengen.
Gesteunde versterkingsprojecten 2023
Fryslân In de provincie Fryslân werd 45.000 euro toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende plasdras-gebieden;
De uitbreiding van plasdras-gebied Goudenboaiem te Heeg-Woudsend van Maatschap K. Bokma & zn. Smallebrugge met de aanschaf van twee pompen en uitvoering van werkzaamheden.
De uitbreiding van plasdras-gebied Kloostervaart te Hartwerd-Burgwerd van Maatschap Galema-Kleasterlân met verschillende werkzaamheden.
De uitbreiding en verbetering van plasdras-gebied Oudega van (boeren)Collectief Súdwestkust met de aanschaf van een waterpomp en werkzaamheden.
De uitbreiding van plasdras-gebied Jutrijp-Hommerts te Jutrijp van boerencollectief Agrarische Natuur Coöperatie Westergo met de aanschaf van een waterpomp en werkzaamheden.
De verbetering van plasdras-gebied Soarremoarre te Nes van It Fryske Gea met verschillende werkzaamheden.
Noord-Holland In de provincie Noord-Holland werd 21.000 euro toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende drie plasdras-gebieden;
De verbetering van weidevogelgebied rondom plasdras-gebied Wagejot op Texel van boerencollectief ANLV De Lieuw Texel met de aanleg van stuwen.
De verbetering van plasdras-gebied Hempolder te Akersloot van Landschap Noord-Holland met de aanleg van stuwen en verschillende werkzaamheden.
De verbetering van plasdras-gebied polder Zeevang te Purmerend-Edam van Staatsbosbeheer met de aanleg van stuwen en verschillende werkzaamheden.
Utrecht In de provincie Utrecht werd 13.500 euro toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende twee plasdras-gebieden;
De uitbreiding van plasdras-gebied Eempolder Soest van (boeren)Collectief Eemland met de aanschaf van twee zonnecollectoren waterpompen.
De uitbreiding van plasdras-gebied Hoogeind te Leerdam van Maatschap Van der Ham-Rietveld met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.
Groningen In de provincie Groningen werd 6.000 euro toegezegd voor de uitbreiding van plasdras-gebied Koningslaagtepolder te Bedum van VOF-Martinizicht met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.
Overijssel In de provincie Overijssel werd 7.000 euro toegezegd voor de uitbreiding van plasdras-gebied te Witharen van Stal Noordegraaf VOF met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.