Kijktip! Documentaire ‘Vogels kun je niet melken, de boer, het land en de zonen’, over het behoud van de grutto

In mei verscheen de documentaire van regisseur Barbara Makkinga i.s.m. Omroep Human en producent Witfilm: ‘Vogels kun je niet melken, de boer, het land en de zonen’. Een prachtige registratie van boer Bote de Boer en zijn gezin uit het Friese Tjerkwerd in Súdwest-Fryslân als kwetsbare leefgebied van grutto’s. De liefde van Bote de Boer voor de weidevogels is groot maar kun je van deze liefde leven?

Bote de Boer kan met recht een weidevogelboer genoemd worden, hij beheert een weidevogelgebied van ruim 12 ha in het Friese Tjerkwerd waar hij hoge broedsuccessen behaalt van de kievit, tureluur, scholekster en grutto. Dit komt doordat hij met zorg de weilanden beheert die nog bestaan uit ouderwets ingericht boerenland met ekers, greppels, een uniek slotenpatroon met hoog waterpeil en drassig kruidenrijk grasland.

Trailer van M&N Mediagroep, documentaire 'Vogels kun je niet melken', regie Barbara Makkinga, omroep Human, producent Witfilm, YouTube

Het beheer van dit bijzondere weidevogelgebied drukt echter op de bedrijfsvoering van het melkveebedrijf omdat de 12 ha niet optimaal te gebruiken is. Het omploegen van de weilanden, het egaliseren van de greppels en inzaaien met Engels raaigras zou een hogere grasopbrengst per ha opleveren voor de koeien waarmee ook meer koeien gehouden en gemolken kunnen worden. Kan en wil de nieuwe generatie ook nog het behoud van de weidevogels op zich nemen?

Kijk op Vogels Kun Je Niet Melken in welke bioscoop de film wordt vertoond of kijk de documentaire via 2DOC Vogels kun je niet melken - 2Doc.nl

Stichting Agrarisch Natuurbeheer Fryslân

Om het verdwijnen van bijzondere vogelweilanden tegen te gaan koopt Stichting Agrarisch Natuurbeheer Fryslân (ANF) drassige en kruidrijke weilanden van boeren. De boeren sluiten na verkoop een langlopend pachtcontract af voor het weiland en zo kan de stichting het weidevogelbeheer op lange termijn garanderen. De éénmalige verkoopinkomsten vormen een welkome aanvulling voor de boeren om hun bedrijfsvoering op peil te houden zodat bedrijfsopvolging mogelijk blijft.

Het Dinamo Fonds heeft in 2023 voor de aankoop van Bote de Boer zijn gruttoland 15.000 euro bijgedragen in de aankoopkosten aan Stichting ANF. Hiermee is een deel van dit bijzondere weidevogelgebied veilig gesteld. Daarnaast steunde het Dinamo Fonds ook het Collectief Súdwestkust in het aanliggend weidevogelkerngebied, met de aankoop van zonnecollectoren-waterpomp die ingezet wordt in een plasdras-gebied van 2.7 ha. van Maatschap Stegenga – de Vries te Oudega.

Dit najaar gaan we nieuwe projectaanvragen behandelen die bijdragen aan het verbeteren van bestaande plasdras-gebieden van bevlogen beheerders zoals boer Bote de Boer.

Affiche documentaire Vogels kun je niet melken, regie: Barbara Makkinga, Omroep: HUMAN, Producent: Witfilm

Vorige
Vorige

Impulsbijdrage van 150.000 euro om in Overijssel verbindende landschaps -elementen te herstellen in drie gebieden

Volgende
Volgende

Start tweede bijdrageregeling plasdras-gebieden: 100.000 euro voor het weidevogel-seizoen-2025