92.500 euro voor versterking van 12 plasdras-gebieden van boeren en natuur organisaties in vijf provincies

De oproep van het Dinamo Fonds en ‘Het Samen Voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds van afgelopen september heeft 12 versterking -en uitbreidingsprojecten van bestaande plasdras-gebieden opgeleverd. Met een bijdrage van 92.500 euro worden vijf boeren, vier boerencollectieven en drie natuurorganisaties gesteund in de provincies Fryslân, Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland. Hun gebieden worden al gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan broedende weidevogels.

Plasdras-gebied Jutrijp-Hommerts provincie Fryslân, foto Johannes van Stralen

De bijdragen worden ingezet om in weidevogelgebieden rondom of in bestaande plasdras-gebieden, verbeterende maatregelen te treffen om hiermee de biodiversiteit verder te versterken zodat er meer weidevogels succesvol hun jongen kunnen groot brengen.

Kluten in plasdras Kloostervaart-Galema te Hartwerd provincie Fryslân, foto Wiebe Palstra Vogelwacht Bolsward

Boeren, collectieven en natuurbeheerorganisaties geselecteerd

Het animo voor de ondersteuningsregeling is groot; vele boeren, vogelwachten, particulieren en natuur- en landschapsorganisaties dienden een aanvraag in. Hiervan zijn vijf veehouders, vier boerencollectieven en drie natuurbeheerorganisaties geselecteerd. Hun kwalitatieve projectaanvragen laten zien dat de liefde en zorg voor de weidevogels groot zijn, zowel bij de natuurbeheerders als bij de boeren. De veehouders houden hun aantallen broedende weidevogels nauwlettend bij en zijn ze er erg op gebrand om een nog beter leefgebied voor weidevogels te creëren, net als de natuurbeheerorganisaties. De aanwezige ervaring met weidevogelbeheer en hun bezieling geeft vertrouwen in de goede uitvoering van de werkzaamheden.

Buitendijks plasdras gebied van It Fryske Gea, foto FirmaFilm

Impuls biodiversiteit met uitbreiding en verbetering van plasdras

Met een plasdras situatie wordt het waterpeil (tijdelijk) verhoogd op een perceel in het landelijk gebied. Dit creëert ideale omstandigheden in weilanden voor broedende weidevogels zoals de grutto en de tureluur. Door het hogere waterpeil blijven bodemdieren namelijk meer aan het oppervlak én is de bodem beter doordringbaar voor vogelsnavels; dit zorgt voor meer voedsel voor weidevogels en hun jongen. Om het water langer vast te houden worden bij de 12 projecten onder andere de volgende werkzaamheden uitgevoerd: de aanleg van buizen, greppels, dijkjes, extra stuwen en de aanschaf van zonnecollectoren waterpompen. En de percelen worden met kruidenmengsels ingezaaid om meer diversiteit aan insecten te creëren. Naast deze werkzaamheden worden ook de kosten voor het meten van de waterkwaliteit gefinancierd zodat er meer inzicht komt.

Versterking van twaalf plasdras-gebieden in vijf provincies

De provincie Fryslân is koploper met maar liefst vijf plasdras-gebieden die versterkt worden. De provincie Noord-Holland volgt met drie plasdras-gebieden en de provincie Utrecht met twee gebieden. En als laatste de provincies Groningen en Overijssel met elk één plasdras-gebied.

Fryslân In de provincie Fryslân is 45.000 euro toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende plasdras-gebieden;

De uitbreiding van plasdras-gebied Goudenboaiem te Heeg-Woudsend van Maatschap K. Bokma & zn. Smallebrugge met de aanschaf van twee pompen en uitvoering van werkzaamheden.

De uitbreiding van plasdras-gebied Kloostervaart te Hartwerd-Burgwerd van Maatschap Galema-Kleasterlân met verschillende werkzaamheden.

Jonge kluten in plasdras Kloostervaart-Galema te Hartwerd provincie Fryslân, foto Wiebe Palstra Vogelwacht Bolsward

De uitbreiding en verbetering van plasdras-gebied Oudega van (boeren)Collectief Súdwestkust met de aanschaf van een waterpomp en werkzaamheden.

De uitbreiding van plasdras-gebied Jutrijp-Hommerts te Jutrijp van boerencollectief Agrarische Natuur Coöperatie Westergo met de aanschaf van een waterpomp en werkzaamheden.

De verbetering van plasdras-gebied Soarremoarre te Nes van It Fryske Gea met verschillende werkzaamheden.

Noord-Holland In de provincie Noord-Holland is 21.000 euro toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende drie plasdras-gebieden;

De verbetering van weidevogelgebied rond plasdras-gebied Wagejot op Texel van boerencollectief ANLV De Lieuw Texel met de aanleg van stuwen.

De verbetering van plasdras-gebied Hempolder te Akersloot van Landschap Noord-Holland met de aanleg van stuwen en verschillende werkzaamheden.

De verbetering van plasdras-gebied polder Zeevang te Purmerend-Edam van Staatsbosbeheer met de aanleg van stuwen en verschillende werkzaamheden.

Grutto’s in het plasdras weidevogebied ‘Landje van Geijsel’ te Ouderkerk aan de Amstel, foto Landschap Noord-Holland

Utrecht In de provincie Utrecht is 13.500 toegezegd voor de werkzaamheden van de volgende twee plasdras-gebieden;

De uitbreiding van plasdras-gebied Eempolder Soest van (boeren)Collectief Eemland met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.

De uitbreiding van plasdras-gebied Hoogeind te Leerdam van Maatschap Van der Ham-Rietveld met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.

Groningen In de provincie Groningen is 6.000 euro toegezegd voor de uitbreiding van plasdras-gebied Koningslaagtepolder te Bedum van VOF-Martinizicht met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.

Overijssel In de provincie Overijssel is 7.000 euro toegezegd voor de uitbreiding van plasdras-gebied te Witharen van Stal Noordegraaf VOF met de aanschaf van een waterpomp en verschillende werkzaamheden.

Samenwerking en afstemming organisaties

De succesvolle start van deze regeling van het Dinamo Fonds en Het Samen Voor Biodiversiteit Innovatiefonds is mede mogelijk gemaakt door de goede afstemming met de partijen uit het veld zoals BoerenNatuur, de Vogelbescherming Nederland en Natuur&Milieu. De factsheets over plasdras -en weidevogelbeheer van de Vogelbescherming en de speciaal voor deze regeling gemaakte factsheet over waterkwaliteit van Natuur&Milieu hebben gezorgd voor goede basisinformatie bij deze regeling. Daarnaast hebben de Vogelbescherming Nederland en Natuur&Milieu input gegeven voor de definitieve selectie van de projecten. 

Foeragerende weidevogels in buitendijks plasdras gebied van It Fryske Gea, foto FirmaFilm

“Door versterking en uitbreiding van bestaande plasdras-gebieden te stimuleren, kunnen we de inspanningen van vele boeren(collectieven), natuur- en landschapsorganisaties, vogelwachten en de Vogelbescherming Nederland verder versterken om de terugloop van het aantal weidevogels tegen te gaan” zegt Henk Atze Dijkstra directeur van het Dinamo Fonds.

In september 2024 zal het Dinamo Fonds een tweede regeling openen voor projectaanvragen om beheerders van plasdras-gebieden te ondersteunen met de uitbreiding en versterking van hun gebieden, hiervoor stelt het fonds een bedrag van 100.000 euro beschikbaar.

Vorige
Vorige

De heidekoe bij de horens gevat: 33.500 euro voor onderzoek en welzijn van zeldzame populatie heidekoeien

Volgende
Volgende

103.000 euro als impulsbijdrage voor versterking cultuurlandschap en herstel biodiversiteit in zes provincies