103.000 euro als impulsbijdrage voor versterking cultuurlandschap en herstel biodiversiteit in zes provincies

Het Dinamo Fonds steunt herstelprojecten in zes bijzondere gebieden van Nederland; Euvelgunne-Hunzedalgebied, Paterswolde, het Reestdal, de Noordoostpolder, Zuid-Beveland en de Meierij van ’s-Hertogenbosch. Met een bijdrage van 103.000 euro worden in deze gebieden vitale landschapselementen zoals heggen, hagen, boomwallen, grachten, poelen, grasland, eikenhakhoutbossen en zandwegen hersteld.

Hunzezone Euvelgunne-gebied bij Groningen Stad omringd door bedrijfsterreinen, foto Ard Bodewes Het Groninger Landschap

Door landschapselementen te herstellen wordt het historische karakter van het cultuurlandschap versterkt. Met de aanplant en versterking van de landschapselementen krijgt de biodiversiteit een positieve impuls. Leefgebieden voor bedreigde -en streekgebonden soorten worden hierdoor versterkt zoals bijvoorbeeld de zeldzame rugstreeppad.

Zeldzame rugstreeppad in één van de vele poelen in de Noordoostpolder, foto ©Landschapsbeheer Flevoland

Samenwerking LandschappenNL

Voor het derde jaar selecteerde de koepelorganisatie van alle 19 landschapsorganisaties, LandschappenNL, de ingediende projecten voor het samenwerkingsprogramma ‘Herstel en behoud van vitale landschapselementen’. Dit jaar zijn zes landschapsorganisaties ondersteund; Het Groninger Landschap, Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, Landschapsbeheer Flevoland, Het Zeeuwse Landschap en Brabants Landschap. De provinciale organisaties dragen ook bij in de kosten en zorgen voor de uitvoering van de herstelprojecten vaak in samenwerking met andere terreineigenaren.

“Het is mooi om te zien dat onze provinciale organisaties enthousiast zijn en hard werken aan het herstel van het landschap, gezien de vele ingediende projectaanvragen voor het samenwerkingsprogramma. Uiteindelijk zijn zes projecten geselecteerd die direct aansloten op de gestelde voorwaarden van de regeling en de beoogde effecten” aldus Hank Bartelink directeur-bestuurder van LandschappenNL.

Monumentale Hoeve van der Meulen op Zuid Beveland waarbij nog de originele oude verkaveling behouden is gebkeven, foto Het Zeeuwse Landschap

Herstel cultuurlandschap plus impuls biodiversiteitsherstel

Met het herstellen van bijna verdwenen landschapselementen, worden historische structuren weer zichtbaar in het cultuurlandschap. Hierdoor wordt de streekeigen landschappelijke waarde vergroot. Daarnaast draagt het herstel bij aan het versterken van de natuurwaarde en de biodiversiteit in de gebieden.

Hoeve van der Meulen Zuid Beveland, foto Het Zeeuwse Landschap

Zo wordt op Zuid Beveland rondom de historische Hoeve van der Meulen de omgeving hersteld en aangevuld met nieuwe aanplant van streekeigen heggen en bomen. Het Zeeuwse Landschap verbindt hiermee het gebied met andere natuurterreinen. Het Dinamo Fonds draagt 6.500 euro bij in de kosten van de herstelwerkzaamheden.

Te herstellen gracht landgoed Lemferdinge Paterswolde, foto Het Drentse Landschap

In het landgoederengebied Paterswolde worden in de historische parkaanleg van landgoed Lemferdinge de grachten opgeschoond en stuwen geplaatst. Het Drentse Landschap doet dit om de waterkwaliteit een goede impuls te geven en de natuurwaarde van het park te versterken. Er is door het Dinamo Fonds een bijdrage van 10.500 euro toegezegd in de kosten van de herstelwerkzaamheden.

Landgoed Lemferdinge Paterswolde, foto Het Drentse Landschap

In het Reestdal, op de grens van Overijssel en Drenthe, gaat Landschap Overijssel het gebied met eikenhakhoutbossen en oude esranden en steilranden opnieuw beplanten met autochtone eiken en streekeigen struweel om zo het leefgebied voor vogels en insecten waaronder de Grauwe Klauwier, Geelgors en diverse vlindersoorten te versterken. Het Dinamo Fonds steunt het herstelproject met 21.000 euro.

Eikenhakhoutbos in het Reestdal, foto Natuurwerkgroep de Reest

Impuls ecologische verbindingen met landschapselementen

De herstelde landschapselementen versterken de natuurwaarde maar vormen ook een ecologische verbinding voor insecten, amfibieën en dieren tussen verschillende leefgebieden zodat uitwisseling van populaties weer mogelijk is.

Zandweg de Hultert bij Gemonde, foto Mark Benders Brabants Landschap

In de Meierij van ’s-Hertogenbosch worden drie oude zandwegen in het buitengebied van Gemonde hersteld. Brabants Landschap gaat samen met de gemeente Sint-Michielsgestel het puin in de wegen verwijderen en de begroeiing vervangen en bredere bermen aanleggen met struweelsoorten. Hiermee kunnen de zandwegen weer fungeren als ecologische verbinding voor vogels, insecten als zandbijen en vlinders en andere soorten. Het Dinamo Fonds draagt 25.000 euro bij aan het herstel van drie zandwegen.

Zandpad de Hultert bij Gemonde, foto Mark Benders Het Brabants Landschap

Landschapsbeheer Flevoland gaat in de Noordoostpolder de biotoop van de zeldzame Rugstreeppad versterken door bij acht particulieren poelen op te schonen en de waterkanten vrij te maken.

Een nog op te schonen poel in de Noordoostpolder, foto ©Landschapsbeheer Flevoland

Landschapsbeheer Flevoland inventariseert de natuurdata en gaat met het project beter onderhoud door poeleigenaren stimuleren zodat de biotoop van de landelijk zeldzame Rugstreeppad wordt versterkt. Het Dinamo Fonds steunt het project met 20.500 euro.

Euvelgunnegebied Groningen langs de Hunzerivier, foto Koos Boertjens Het Groninger Landschap

In Groningen wordt het Euvelgunne-gebied hersteld, dat als groene corridor ingesloten is door bedrijventerreinen van de stad Groningen. Het Groninger Landschap gaat de houtsingels en houtwallen opnieuw onderplanten om de ecologische Hunzerivierzone te versterken. Het Dinamo Fonds draagt 19.500 euro bij in de kosten van de herstelwerkzaamheden.

Euvelgunnegebied Groningen met rivier de Hunze, foto Ard Bodewes Het Groninger Landschap

“Door in te zetten op herstel van verbindende landschapselementen in gebieden, kunnen we het cultuurlandschap én de biodiversiteit versterken” zegt Henk Atze Dijkstra directeur van het Dinamo Fonds.

In de afgelopen twee jaar (2021 en 2022) steunde het Dinamo Fonds met 200.000 euro tien herstelprojecten in negen provincies. In 2024 zal het fonds een bedrag van 100.000 euro beschikbaar stellen voor gebiedsgerichte aanvragen die verbindende landschapselementen herstellen.

Vorige
Vorige

92.500 euro voor versterking van 12 plasdras-gebieden van boeren en natuur organisaties in vijf provincies

Volgende
Volgende

100.000 euro voor het behoud van acht historische eendenkooien in vier provincies