Donatie Nederlandse schaapsherders voor productie van dekbedden
Het Dinamo Fonds steunt schaapherder Daniel Versteegh uit Doorn die met zijn start-up Herders Bed ecologische heideschapenwol machinaal verwerkt tot dekbedden. Met de stimuleringsbijdrage van 10.000 euro kan hij de de faciliteiten voor de productie en de verkoop vergroten om zo meer wol van schaapskuddes te gaan verwerken.
Hoogwaardige schapenwol, afkomstig van Nederlandse schapen
Als schaapherder kon Daniel Versteegh het niet langer aanzien dat schapenwol in de afgelopen jaren in de verbrandingsoven eindigt. Hij begon daarom verschillende alternatieven te onderzoeken hoe hij de wol van zijn kudde zeldzame heideschapen toch kon gaan gebruiken. Hij startte eerst met het handmatig maken van dekbedden van de ruigere heidewol, die als oninteressant voor verwerking bekend staat. Na veel proberen en uittesten heeft hij met succes een methode ontwikkeld om de heidewol machinaal te verwerken en ecologische wollen dekbedden te fabriceren.
Om meer herders bij de productie van wollen dekbedden te kunnen betrekken ontwikkelde Daniel een machinale productiewijze. Dit stelt hem nu in staat om ook schapenwol van andere zelfstandige herders en hun kuddes te verwerken naast zijn eigen kudde. Voor deelname aan Herders Bed geldt als voorwaarde dat er enkel met herders van traditionele gescheperde (gehoede) schaapskuddes wordt samengewerkt die werkzaam zijn in duurzaam natuurbeheer en geen chemicaliën en antibiotica toepassen.
Impuls voortbestaan traditionele schaapherder
Het beroep schaapherder is geplaatst op de inventarislijst van immaterieel erfgoed maar dit biedt helaas geen inkomensgarantie. Als ZZP’er is een herder grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit de natuurbeheeropdrachten. Veel herders moeten hiervoor elk jaar opnieuw scherp offreren aan de eigenaren om het begrazingswerk met hun schaapskuddes ook gegund te krijgen. Om het voortbestaan van Nederlandse herders en hun schaapskuddes minder onzeker te maken gaf herder Daniel in 2020 bij de oprichting van Herders Bed ook deze missie mee.
Zo zijn als partners de Utrechtse schaapskuddes Grebbeveldschapen&zo en Treeker Wissel, de Overijsselse schaapskuddes Hof van Twente en Scheperij Salland en de Gelderse Schaapskudde de Belhamel bij Herders Bed betrokken. De zes schaapskuddes uit drie provincies ontvangen een eerlijke prijs voor hun duurzame ecologische wol en Herders Bed laat ze delen in de verkoopopbrengst. Een aantal herders verkoopt de dekbedden ook via hun eigen website naast die van Herders Bed.