Durable Water Solutions: Ecologische waterzuiveringsmethode

De Kaderrichtlijn Water 2027 dwingt tot maatregelen om waterkwaliteit te verbeteren. Rond de helft van het oppervlaktewater in Nederland voldoet niet aan de gestelde norm van de richtlijn terwijl Nederland verplicht is deze doelen in 2027 te behalen. Maar er zijn initiatieven die oplossingen zoeken en oplossingen bieden. Zo is Durable Water Solutions gespecialiseerd in ecologisch waterbeheer door op een verantwoorde manier het water vrij te maken van eendenkroos en opgehoopt organisch materiaal op de bodem te verwijderen via biologisch baggeren.

Eendenkroos is een snelgroeiend waterplantje dat zich vaak in zoetwaterlichamen zoals vijvers, meren en kanalen bevindt. De explosieve groei van eendenkroos kan zeer schadelijk zijn; het kroos dekt het wateroppervlak af van licht, waardoor de fotosynthese van waterplanten stopt en er geen zuurstof meer door hen wordt afgegeven. Dit zuurstoftekort bedreigt het gehele onderwaterleven en heeft uiteindelijk plant -en vissterfte als gevolg. In warmer water groeit het plantje nog sneller. Met de stijging van de gemiddelde temperatuur door klimaatverandering, is er jaarlijks steeds meer overmatige groei van eendenkroos. Tijd voor een nieuwe aanpak!

Het is van groot belang om kroos te verwijderen en zo waterkwaliteit weer in balans te krijgen om het ecosysteem te herstellen .

BESTRIJDEN EENDENKROOS VOORKOMT STERFTE WATERDIEREN EN INSECTEN

Durable Water Solutions (DWS) is een startup die een nieuwe ecologische waterzuiveringsmethode heeft ontwikkeld om het woekerende en snelgroeiende kroos te verwijderen. DWS heeft met speciale filters een pompsysteem ontwikkeld waarmee de vissen en amfibieën worden gered omdat ze niet worden opgezogen en verstikken in het opgezogen eendenkroos. En de kleine waterdiertjes, insecten en hun larven die wel zijn opgezogen, worden door de trilzeef uit het kroos getrild waarmee ze ontsnappen en niet geplet en verstikken in het opgezogen kroos. Door het laatste filter wordt het nog aanwezige kroos watervrij getrild waardoor er alleen droog kroos overblijft.

Deze trilzeefpomp kan op een ecologische manier de sterfte van waterdieren en waterinsecten worden tegengegaan bij het verwijderen van eendenkroos. Hierdoor wordt de waterkwaliteit sterk verbeterd en blijft het bestaande ecosysteem in waterpartijen in stand. Met deze actieve verbetering van de waterkwaliteit ontstaat er ook een minder dikke sliblaag op de bodem en zo hoeven waterpartijen op termijn minder vaak (uit)gebaggerd te worden. Voorkomen van baggeren is zeer belangrijk omdat met de huidige baggermethodes zo veel groot en zwaar materieel wordt ingezet die het gehele aanwezige ecosysteem in de waterpartijen vernielt. De werveling die daarbij ontstaat, is schadelijk voor het onderwaterleven. Ook blijft het systeem lang zuurstofloos na het traditioneel baggeren. DWS heeft al verschillende projecten gerealiseerd van waterschappen, gemeentes en landgoedeigenaren.

DWS experimenteert ook met de inzet van biologische bacteriën die het baggerslip op de bodem van vijvers en grachten via een natuurlijk afbraakproces verwijderen. Met het inbrengen van Effectieve Micro-organismen (EM) wordt de afbraak van het organische materiaal in de sliblaag gestimuleerd en verdwijnt deze uiteindelijk, zo komt het watersysteem weer in balans.

 Voordelen werkmethode Durable Water Solutions

  • Verbetering watersysteem/biodiversiteit

  • Verbetering waterkwaliteit

  • Voorkomen van stankoverlast

  • Minder uitstoot methaan

  • Veiliger water voor kinderen (en huisdieren) door helderder water

  • Kroos als natuurlijke en circulaire grondstof

Door de € 25.000 van het Dinamo Fonds heeft Durable Water Solutions kunnen investeren in een compleet nieuw kroospompsysteem met een diervriendelijk (trilzeef)filtersysteem. En ze zijn klaar om volop aan de slag te gaan bij onze aanvragers die ‘omkomen’ in het kroos. Zo kunnen we de impact op de verbetering van de waterkwaliteit gezamenlijk gaan vergroten. 

Volgende
Volgende

Donatie Nederlandse schaapsherders voor productie van dekbedden