Bouw wolschuim-machine van Ontwerper Christien Meindertsma

Het Dinamo Fonds steunt ontwerper Christien Meindertsma met een stimuleringsbijdrage van 25.000 euro voor de bouw van een eerste wolschuim-machine. De ontwikkelde machine kan wolschuim (Flocks) produceren uit kwaliteitswol van Kempische heideschapen.

Hiermee ontstaan er nieuwe opties voor een grootschalige machinale verwerking van goede wol van natuur beherende heideschaapskuddes in Nederland. Het wolschuim kan worden toegepast als vulling in meubels en kan zo een goed alternatief vormen om het nu veel gebruikte kunstmatige schuimrubber te gaan vervangen. Het uiteindelijke doel is om met de machine een breed toepasbaar nieuw materiaal te gaan produceren dat alleen uit wol bestaat en dat herders op termijn de kans krijgen op meer inkomsten voor het beheer van de schaapskuddes met bijzondere heideschapen. 

Christien Meindertsma, foto Vincent Mentzel

Nieuwe vormentaal voor wol

De machine biedt veel nieuwe kansen voor het gebruik en het breed toepassen van wol en kan een nieuwe vormentaal gaan opleveren. Wolschuim is een nieuw driedimensionaal wolvilt dat machinaal en zonder water te gebruiken te produceren is. De beoogde toepassingsgebieden van het materiaal zijn breed omdat het materiaal in verschillende vormen en in verschillende dichtheden verwerkt kan worden zoals; isolatiemateriaal, akoestische verbetering, vervanger van schuimrubber in meubels, speelgoed en beschermend verpakkingsmateriaal.

Kempische heideschapenwol als basismateriaal

Het nieuwe materiaal Flocks dat Christien wil produceren bestaat alleen uit wol en binnen dit project werkt ze alleen met de wol van schapen die onderdeel uitmaken van natuurbeheer. Van de zes bijzondere heideschapenrassen die Nederland heeft het Kempische heideschaap de beste wolkwaliteit.

De Kempische heideschapen van schapenhouder Sjraar van Beek van landschapsbeheer De Wassum te Venlo beschikken al jaren over A en B-kwaliteit wol, omdat hij zijn 5.000 schapen bewust op wolkwaliteit fokt. Meindertsma heeft hiervan 1.000 kilo heidewol gekocht die nu door de wolschuim-machine wordt verwerkt tot wolschuimblokken of driedimensionaal wolvilt. De hoge kwaliteit van de gewassen heidewol is wel een basisvoorwaarde om verwerking door de machine mogelijk te maken. Het Kempische heideschaap vormt met zo’n 15.000 á 20.000 volwassen ooien veruit de grootste groep heideschapen in Nederland en dit biedt ook kansen voor het aanbod van kwalitatieve heidewol. De heideschapen begrazen van oudsher verschillende heide- en natuurgebieden in Noord-Brabant en Limburg en hun wol werd vroeger ingezet voor de lakenindustrie en voor de Brabantse textielindustrie.  

In 2024 organiseerde Christien Meindertsma samen met het Cuypershuis in Roermond de tentoonstelling ‘Onder de wol’ waar haar onderzoekproces met de eerste veelbelovende resultaten van de toegepaste Kempische heideschapenwol waren te zien (20 oktober 2023 t/m 24 maart 2024). Werk van Christien was ook op de Dutch Desgin Week in Eindhoven (van 21 tot 29 oktober) te zien.

Het Dinamo Fonds steunt al andere initiatieve voor het gebruik van wol van zeldzame heideschapen zoals; het Hollands Wol Collectief (heidewolonderzoek), Dirk Jan van Dalfsen/Wolterra (wolmestkorrels) en Daniel Versteegh/Herdersbed (ecologische wollen dekbedden). Zo kan het fonds op termijn voor herders en schaapskudde-stichtingen de waarde van heidewol en de toepassing ervan vergroten, met als doel een betere prijs voor de heidewol.


Vorige
Vorige

Donatie Nederlandse schaapsherders voor productie van dekbedden

Volgende
Volgende

Wilder Land: (on)kruidenthee die lokale biodiversiteit herstelt