Het Dinamo Fonds verwelkomt drie nieuwe bestuursleden

Dit jaar is er een wisseling van de wacht in ons bestuur, waarbij drie nieuwe leden toetreden. De termijnen van bestuursleden Ernst Boekhorst en Shirley Drost zijn in januari 2025 afgelopen, en die van Olaf Smits van Waesberghe zal later dit jaar aflopen.

Wij zijn de aftredende leden dankbaar voor de betrokkenheid en toewijding waarmee ze de focus van het fonds hebben verscherpt en de groei van het aantal gesteunde projecten voor het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap mogelijk gemaakt. We heten de nieuwe leden van harte welkom en kijken uit naar het samen verder verstevigen en vergroten van de impact van het fonds”, aldus Henk Atze Dijksta – directeur Dinamo Fonds.

Graag introduceren we de drie nieuwe bestuursleden:

Dr. Wanda I. van Enst is partner en strategisch adviseur bij Endule, waar zij zich richt op het versnellen van de energie- en materialentransitie in de gebouwde omgeving. Als adviseur ontwikkelt en implementeert zij oplossingen voor de complexe vraagstukken rondom de verduurzaming van woningen en gebouwen. Deze vraagstukken lopen uiteen van de ontzorging van individuele particuliere woningeigenaren tot collectieve wijkaanpakken, en van het samenspel tussen behoud van ecologie en verduurzaming tot het strategisch duurzaamheidsbeleid van woningcorporaties en gemeenten.

Waarom heb je gekozen voor het Dinamo Fonds?
Iedere dag dat we niet proactief werken aan het verbeteren en robuuster maken van de biodiversiteit, is een dag dat we de natuur die we nog hebben verder uithollen. De missie van het Dinamo Fonds om bij te dragen aan het natuur- en biodiversiteitsherstel van onze leefomgeving is daarmee uit mijn hart gegrepen. Ik geloof daarbij in de kracht van lokale projecten om een grote impact te maken op ons landschap. Wat mij drijft is het kunnen ondersteunen van projecten, samenwerkingen en kennisdeling die écht een impact maken doordat ze een voorbeeld zijn voor anderen. De schaal waarop het fonds opereert, maakt haar daarin wendbaar: we ondersteunen en springen bij daar waar echt  het nodig is. Soms om een eerste duw aan een project te geven, en soms om juist het laatste zetje te zijn.

Welke expertise breng je mee?
Ik ben gepromoveerd in de milieumaatschappijwetenschappen, en werk sindsdien aan het aanjagen en versnellen van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Met deze achtergrond breng ik kennis en ervaring mee over governance, de schurende belangen tussen ecologie en economie, en de systemische verandering die dit vraagstuk nodig heeft. Daarnaast vul ik het bestuur aan met mijn ervaringen over het stedelijk gebied: juist daar vindt verharding, vermindering van groen en vernietiging van biodiversiteit op hoog tempo plaats. Mijn focus ligt dan ook op het verbinden van verschillende stakeholders en het creëren van effectieve samenwerkingen, en bij het ontwerpen van strategieën voor (stedelijke) natuurprojecten en het monitoren van resultaten.

Welk gebied in Nederland heeft een speciale plek in je hart?
Zonder twijfel het Waddenzee gebied: als kind kwam ik al regelmatig op de Waddeneilanden. Mijn promotieonderzoek naar dit gebied heeft mij de kwetsbaarheid maar ook de veerkracht ervan laten zien. De Waddenzee, de eilanden, de kwelders: het is één groot systeem, waar pioniers zoeken naar innovatieve manieren van landschaps- en natuurbeheer. Precies datgene waar het Dinamo Fonds ook voor staat..


 Drs. Bart M. Blokhuis: adviseur en partner bij KplusV, gespecialiseerd in ondernemerschap, innovatie, technologie en financiering. Bart heeft ruime ervaring in adviseren bij het opzetten van bedrijven en het invullen van alle bedrijfskundige randvoorwaarden. Daarnaast richt hij zich voor overheden op economisch beleid en het organiseren van effectieve samenwerkingen in regionale en maatschappelijke vraagstukken.

Waarom heb je gekozen voor het Dinamo Fonds?
Het Dinamo Fonds combineert mijn passie voor duurzaamheid met mijn ervaring in het ondersteunen van projecten die bijdragen aan een groenere toekomst. De focus van het fonds op het herstellen en versterken van ons cultuurlandschap sluit naadloos aan bij mijn overtuiging dat natuur en economie hand in hand kunnen gaan. De integrale aanpak en de regierol die het fonds pakt in projecten spreken mij zeer aan. Daarmee financiert het niet alleen, zij brengt partijen met elkaar in verbinding waardoor weer duurzame betekenis wordt gecreëerd.

Welke expertise breng je mee?
Met mijn ervaring met innovatieve startups en scale ups en de financiering van deze bedrijven heb ik een scherp oog ontwikkeld voor het beoordelen van de haalbaarheid en impact van groene initiatieven. Mijn ervaring stelt me in staat om strategisch advies te geven en verbindingen te leggen tussen verschillende partijen om zo succesvolle en duurzame projecten te realiseren.

Welk gebied in Nederland heeft een speciale plek in je hart?
Nederland heeft heel veel mooie gebieden maar de Achterhoek springt er voor mij wel uit met haar kleinschalige afwisselende landschap met dichte bossen, oude boerderijen, uitgestrekte weilanden, kronkelende beekjes en zandwegen. En de vele landgoederen geven een historische dimensie, waarmee de thema’s van het fonds in de Achterhoek wel samenkomen.  


Dr. Kenneth F. Rijsdijk is assistant professor aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam. Als biogeograaf richt zijn onderzoek zich op de invloed van de mens en het landschap op de natuur van eilanden. Hij bestudeert hoe menselijke activiteiten en natuurlijke processen de biodiversiteit op eilandecosystemen beïnvloeden.

 Waarom heb je gekozen voor het Dinamo Fonds?

De doelstellingen van het fonds spreken mij aan omdat het een tastbare bijdrage doet om ons cultuurlandschap te herstellen en de natuur te versterken. 

Wat mij met name aanspreekt is dat het fonds de aanleg van heggen stimuleert, lokale gemeenschappen steunt die de natuur in landbouwgebieden willen versterken met heggen, boomsingels en biodiverse oevers, en ondernemers en ondernemingen steunt in natuurinclusieve praktijken, zoals de Cruydt-Hoek. 

Ook spreekt de ketenstrategie mij aan, zoals het ondersteunen van schaapsherders en het in stand houden van zeldzame inheemse schapenrassen; door na te denken hoe de schapenwolproductie weer als actueel commercieel goed kan worden ingezet voor de productie van natuurlijke isolatie in de bouw of modieuze truien.

Welke expertise breng je mee?

Ik ben biogeograaf, werkzaam als assistent professor aan het instituut voor biodiversiteit en ecosysteem dynamics (IBED) aan de universiteit van Amsterdam. Als biogeograaf onderzoek ik de relaties tussen natuur- en landschapsontwikkeling. Ik doe dit onderzoek op eilanden, natuurreservaten en agrarische landschappen. In agrarische landschappen onderzoek ik met name de meerwaarde van ecologische structuren met name heggen in het versterken van natuurfuncties. Bij Dinamo gebruik ik mijn expertise om aanvragen met betrekking tot versterken van de natuur, te beoordelen op inpasbaarheid, uitvoerbaarheid en toetsbaarheid. Inpasbaar in het Nederlandse landschap, met het betrekken van inheemse (cultuur) soorten. Uitvoerbaar binnen het budget en realiseerbare doelen. En toetsbaar in hoeverre achteraf het succes van een door het fonds gefinancierde activiteit gemeten kan worden. Neemt het areaal natuurgebied toe? of neemt de biodiversiteit toe? 

 Welk gebied in Nederland heeft een speciale plek in je hart?

Door de aanleg van heggen en bomensingels in Nederland wordt Nederland steeds mooier! Maar om een aantal favoriete gebieden te noemen: Het tuunwallen gebied van de Hoge Berg in Texel, Amelisweerd bij Utrecht, het Maasheggengebied in oost Brabant, Het Groene Woud in west Brabant, en Het Drenths-Fryske Wold in Friesland.

Volgende
Volgende

Herstel van biodiversiteit door historische biologische korenmolens