Van hofstad naar hoofdstad, het Dinamo Fonds verhuist
Om ruimte te geven aan de groei van het Dinamo Fonds betrekt het een nieuw kantoor in het Hugo de Vries-gebouw, aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Dit Rijksmonument van de Van Dijk Nijkamp Stichting huisvest diverse natuur- en milieuorganisaties. Mede daarom is deze nieuwe locatie een geschikte uitvalsbasis om de missie van het Dinamo Fonds verder vorm te geven; herstel en versterking van de biodiversiteit en het cultuurlandschap.
“We zijn ontzettend blij met ons nieuwe kantoor in dit bijzondere en historische pand”, aldus directeur Henk Atze Dijkstra van het Dinamo Fonds, “de aanwezigheid van andere natuur- en milieuorganisaties sterkt ons om bijzondere initiatieven en projecten op het gebied van dierenwelzijn, natuur, landschap en monumentaal erfgoed te stimuleren!”
Het Dinamo Fonds ondersteunt in het Koninkrijk der Nederlanden verschillende projecten die bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit (de soortenrijkdom aan planten, dieren en micro-organismen) en de natuurlijke waarde van het (cultuur)landschap zodat op termijn de bestaande ecosystemen worden versterkt en minder kwetsbaar worden voor de klimaatveranderingen.
Een botanisch laboratorium in Amsterdamse School-stijl
Het Hugo de Vries-gebouw, gelegen in de groene Plantagebuurt, werd in 1912 door de universiteit Amsterdam gebouwd als nieuw laboratorium voor bijzondere plantkunde. Pas in 1948 kreeg het gebouw de naam van hoogleraar Hugo de Vries, een vooraanstaand bioloog, botanicus, geneticus en de ontwerper van de Mutatietheorie (introduceerde begrippen als mutatie en gen). De Vries kreeg alle inspraak bij de plannen voor de bouw van het nieuwe laboratorium dat door architect Joan van der Meij is ontworpen, één van de drie grondleggers van de Amsterdamse School-stijl.
Op 13 januari 1915 werd het laboratorium geopend en in 1948 omgedoopt tot het Hugo de Vries Botanisch Laboratorium. Uiteindelijk verloor het pand zijn onderwijsbestemming en is het in 1990 door de Van Dijk Nijkamp Stichting verbouwd tot verzamelkantoor voor natuur- en milieuorganisaties.
Het Dinamo Fonds deelt het gebouw met onder andere de Van Dijk Nijkamp Stichting/Fonds NME, het IVN en de Heimans en Thijsse Stichting, die in de bibliotheek haar bijzondere collectie van 19.000 boeken heeft ondergebracht. Aan weerszijden van het gebouw bevinden zich de kantoren van het IUCN en de Hortus Botanicus Amsterdam, omsloten door de tuin van de Hortus Botanicus en het Wertheimpark.
Deze bijzondere, groene en inspirerende locatie in de binnenstad van Amsterdam draagt zeker bij aan het verder vormgeven van de missie en de ambitie van het Dinamo Fonds.