Dinamo On Air: verslag onderzoeken populatie steenuilen en heidekoeien

Onlangs is verslag gedaan van de onderzoeken naar de steenuilen populatie en de populatie heidekoeien in Nederland. Vroege Vogels Radio (BNNVARA) deed verslag van de start van het voedselonderzoek naar steenuil populaties op klei- en zandgrond door Steenuilen werkgroep Nederland STONE. En Radio BuitenGewoon van omroepGLD (Gelderland) bezocht een heidekoeienkudde die deelneemt aan het DNA-onderzoek naar de heidedekoeien populatie door het Centrum Genetische Bronnen CGN van de Wageningen Universiteit.

Jonge steenuil bij marterwerende STONE-nestkast in een appelboom, foto STONE

Big Brother in de steenuilenkast

Omdat de populatie steenuilen op de kleigrond achteruitgaat, in vergelijking met die op de zandgrond, is de Steenuilen werkgroep Nederland STONE een prooionderzoek gestart zeven locaties in Nederland. Door de kasten van de steenuilen te voorzien van een vier camera’s kan het gehele dieet van de nestjongen worden gevolgd, die de steenuil ouders hun kroost voeren. Zo komt er meer zicht op ongewervelde prooien zoals larven, rupsen en regenwormen en insecten waarvan geen resten worden gevonden. Samen met de Vogelbescherming Nederland draagt het Dinamo Fonds bij aan dit bijzondere onderzoek.

Luister hierbij het fragment van het interview met Ronald van Harxen en Claus van den Hoek van de Steenuilen Werkgroep Nederland STONE door redacteur Merlijn Schneiders.

Haar Gelderse heidekoeienkudde onder de loep

De haren van de Gelderse heidekoeienkudde worden momenteel geanalyseerd door het het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland & Wageningen Livestock Research (CGN) van Wageningen University & Research (WUR). Met als doel om van zoveel mogelijk heidekoeien DNA te verzamelen en de genetische diversiteit in kaart te brengen van de 150 dieren verdeeld over 10 tot 15 kuddes. Hiermee kan voor de populatie heidekoeien een duurzaam fokprogramma worden opgezet.

Stier van de heidekoeienkudde van het natuurgebied Het Wekeromse Zand met redacteur Marc Loeven (omroepGLD), foto Noelle Hoorneman

Het was het Geldersch Landschap & Kasteelen die in 2006 besloot de heidekoe weer in Nederland te introduceren op het Wekeromse Zand met de import van een heidekoeienras uit Jutland (Denemarken). Deze zijn genetische verwant aan het uitgestorven Nederlandse heiderund en dit kleine schrale runderras is zeer geschikt voor extensieve begrazing in natuurgebieden.

Anne Huttinga, Cynthia Verwer, en Noelle Hoorneman bij de heidekoeienkudde van het Wekeromse Zand, foto Marc Loeven omroepGLD

Het Dinamo Fonds ondersteunt het onderzoek dat aanzet vormt voor het opzetten van een speciaal fokprogramma.

Luister hierbij naar de fragmenten van het interview met Noelle Hoorneman (onderzoeker WUR) ,Cynthia Verwer (kuddebeheerder), en Anne Huttinga (boswachter/beheerder Zuidwest Veluwe en Vallei GLK) door redacteur Marc Loeven van omroepGLD

Het 2e deel van het verslag door omroepGLD

Dit jaar zal het Dinamo Fonds wederom ook een aantal beheerders van de heidekoeienkuddes ondersteunen die vele hectares aan natuur -en heidegebieden begrazen in de verschillende provincies. De heidekoeienkuddes dragen zo actief bij aan het bestrijden van de ontstane stikstofschade in de gebieden en helpen zo ook de biodiversiteit te versterken.

Vorige
Vorige

150.000 euro voor herstel van verbindende landschapselementen in drie Groningse landschappen  

Volgende
Volgende

Van hofstad naar hoofdstad, het Dinamo Fonds verhuist