Herstel van biodiversiteit door historische biologische korenmolens

Biologisch telen en produceren is belangrijk

Omschakeling naar meer biologische land- en akkerbouw in Nederland draagt bij aan een toekomstbestendige landbouw en betere leefgebied voor flora en fauna. De biologische akkerbouw gebruikt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Sommige boeren ontvangen zelfs van beroepskorenmolenaars een hogere prijs voor hun (biologische) graan wanneer zij ook bloeiende akkerranden aanleggen, wat ten goede komt aan vogels, insecten en andere lokale flora en fauna. De betrokken akkerbouwers zorgen met het gifvrij telen van graan ervoor dat hun akkers gezonde leefgebieden voor vogels, insecten en andere lokale flora en fauna blijven. Een win-win situatie voor zowel de natuur, de landbouw als ook voor de mens.

Om als biologische molen te kunnen malen, is het echter noodzakelijk om jaarlijks te voldoen aan de Skal-certificering. Zonder dit bio certificaat mag men producten niet als biologisch verkopen of benoemen. Dit is alleen toegestaan als men voor het strenge toelatingsonderzoek slaagt en zich jaarlijks laat controleren.

Nederland heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de inzet van molens. Al eeuwenlang worden molens onder meer gebruikt voor het malen van graan, zagen van hout, en het maken van papier en verf. De korenmolen is de bekendste industriemolen en maalt graan tot meel, de basis voor ons brood. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 1200 water-, wind- en korenmolens in Nederland, waarvan 80 actieve historische korenmolens. Achttien van deze molens zijn biologische korenmolens.

Historische biologische korenmolens zijn belangrijk voor het bevorderen van de biodiversiteit op akkerland en voor de voedselzekerheid in verschillende regio's. Ze zorgen voor een directe verbinding tussen lokale biologische boeren die graan en tarwe telen en de bakkers die het meel gebruiken voor broodproducten.

Dit jaar heeft het Dinamo Fonds 10 korenmolenaars gesteund door bij te dragen in de jaarlijkse bio/Skal-keuringskosten.

Hoe verkrijgen molenaars een Skal certificering ?

Skal staat voor "Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten". Sinds 1992 is de stichting door de Nederlandse overheid aangewezen om de wettelijke eisen voor biologische producten in Nederland te controleren en het wordt gefinancierd door het Ministerie van LNV. Korenmolenaars dienen aan onderstaande eisen te voldoen om Skal gecertificeerd te raken.

Overzicht ondersteunde biologische korenmolens

〰️

Overzicht ondersteunde biologische korenmolens 〰️

Aanvraagronde Bio-korenmolens/molenaars voorjaar 2025

Het Dinamo Fonds stelt jaarlijks meer dan een 100.000 euro beschikbaar om natuurinclusieve en biologische korenmolens en biologische korenmolenaars te steunen. Voor het herstel van reguliere werkzame korenmolens is een maximale bijdrage beschikbaar van 5.000 euro En voor de jaarlijkse Skal-certificeringskosten kunnen biologische korenmolenaars een maximale tegemoetkoming van 1.500 euro aanvragen. .

Daarnaast kunnen natuurinclusieve -en biologische korenmolens/molenaars een aanvraag indienen als bijdrage in de investeringskosten om de productie van de korenmolens te verbeteren en/of te vergroten. Bijdragen hiervoor variëren van 5.000 tot maximaal 25.000 euro. Voor investeringen om een korenmolen geheel Skal-gecertificeerd te maken, is een maximale bijdrage van € 25.000 beschikbaar.

Vóór 15 maart 2025 kunnen de aanvragen via de website worden ingediend, voor meer informatie ga naar AANVRAGEN!

- Henk Atze Dijkstra, directeur Dinamo Fonds -

Om de natuur in Nederland te behouden dient het verlies aan biodiversiteit te worden omgebogen, cultuurhistorisch landschap te worden gekoesterd en dieren respectvol te worden behandeld. Het Dinamo Fonds ondersteunt projecten waarin op lokaal niveau best practices op gebied van landschap- en ketenherstel worden geïnitieerd en uitgevoerd .

Met het (mede) mogelijk maken van  deze projecten willen we laten zien dat het anders kan, en een voorbeeld en inspiratie geven. “