De door ons ondersteunde projecten
We stellen jaarlijks 100.000 euro beschikbaar voor projectaanvragen om de productie van natuurinclusieve -en biologische korenmolens te versterken en de biologische molenaars Skal-gecertificeerd te houden. Hieronder vind je het overzicht van gesteunde projecten vanaf 2023.
OVERZICHT GESTEUNDE BIO KORENMOLENS
-
Molenaars Sven Verbeek en Gerard van Wijngaarden huren de molen van Molenstichting Land van Heusden en Altena. Sinds 2016 is de molen met oude onderdelen weer ingericht als biologische windmeelfabriek voor het malen van meel. De molen vormt een korte keten met lokale biologische akkerbouwers die graan en tarwe telen. De restproducten van de molen gaan als veevoer naar het 4 kilometer verderop gelegen biologisch boerenbedrijf. Het gemalen meel wordt geleverd aan de plaatselijke biologische bakkerij Hardeman op 400 meter afstand en aan particulieren. De producten worden verkocht in de molenwinkel van korenmolen De Hoop in het naastgelegen dorp Veen, waarop de molenaars ook malen.
-
De molen is gebouwd in 1785 en is één van de nog meest originele brandersmolens in Schiedam. Molenaar Theo de Rooij werkt voor de Stichting de Schiedamse Molens die de molen beheert en in erfpacht is van de gemeente Schiedam.
De molen is dagelijks in bedrijf als ambachtelijke korenmolen en maalt voor het Echte Bakkersgilde, een kring van ambachtelijke bakkers in Zuid-Holland. Daarnaast levert men aan bakkers,(jenever)branders (Nationaal Jenevermuseum), kinderdagverblijven, horeca en retail. In de verderop gelegen molen De Walvisch is een winkel ingericht waar de verschillende meelproducten worden verkocht
-
De Prins van Oranje is gebouwd in 1870 als beltkorenmolen. De molen is een ambachtelijke graanmaalderij waar wordt gemalen met biologische en conventionele granen, meel, bloem, vlokken, zaden en pitten. Het biologische graan wordt via de handel ingekocht en in de maalderij wordt gemalen voor de ambachtelijke bakker of de grotere koekjesfabrieken en er worden diverse (muesli)mixen gemengd. Tarwebloem, tarwemeel en pannenkoekenmeel wordt in de winkel van het maalderijcomplex verkocht en via de webshop.
-
Molenaar Bart Mols huurt de molen van de gemeente Wageningen. Deze is gebouwd in 1879 en werd in 1979 weer in gebruik genomen. De Vlijt richt zich vooral op de verwerking van 100% Nederlandse én biologische consumptiegranen en lokale biologische boeren leveren biologische graan. De producten vinden hun weg naar bakkerijen, retailers en winkels in de Benelux. In de molen is een molenwinkel ingericht ten behoeve van particulieren, met groot assortiment van meel- en streekproducten.
-
Deze achtkantige stellingmolen is gebouwd in 1779. De eigenaar van de korenmolen is de gemeente Velsen en de beheerder is Stichting Korenmolen de Zandhaas. Molenaar Jos Kors huurt de molen en heeft deze van een stilstaande molen getransformeerd in een biologisch maalbedrijf. Het biologische graan dat gemalen wordt is afkomstig via graanhandelaars in Nederland, deze zijn onder meer gevestigd in Middenmeer en Beinsdorp (NH) en Molen Vragender (GLD). Aan korenmolen de Oude Knegt in Akersloot en korenmolen de Leeuw in Aalsmeer worden producten geleverd. In de molen is een kleine molenwinkel waar verschillende producten verkocht worden van meelsoorten tot aan bakproducten. En er worden meelproducten geleverd aan bakkerijen, lunchrooms, groothandels en restaurants in de regio Haarlem en Amsterdam.
-
Molen Desiré is een ronde stenen stellingmolen uit 1873 te Megen (nabij Oss). De stichting Behoud molen Desiré is in 2014 opgericht i.v.m. een grote renovatie en sindsdien verantwoordelijk voor het behoud van de molen. Bij de molens zijn 4 molenaars betrokken, waarvan 2 de volledige opleiding hebben gevolgd. Twee biologische boeren leveren graan aan de molen; De zuidmolen in Groesbeek, Ekoboerderij de Lingehof Randwijk. Aan de niet-gecertificeerde molen in Oss wordt geleverd. Er wordt meel op de molen en via een aantal lokale en regionale verkooppunten verkocht.
-
De molen is een achtkantige houten stellingmolen en is in 1925 na een brand weer opgebouwd. Het molencomplex is opgesplitst in een maalbedrijf met één molenaar John Bruin en één vrijwilliger, een molenwinkel en werkplaats Sinds de jaren 70 wordt bij BD-graan uit Middenmeer; één van de oudste biologisch akkerbouwers het graan gekocht. De molenwinkel, en het maalbedrijf hebben ieder afzonderlijk een SKAL-certificaat.. Meer info op: Molen ’t Roode Hert | Fermento
-
Molenaar Vincent Kraan huurt de molen van Stichting Johannes Bos. De Gouden Engel is in 2009 gebouwd met historische molenonderdelen van een andere molen op de plek waar deze eerder stond. Op het complex is de negentiende eeuwse maalderij, een knechtswoning en een koolschuur nog aanwezig. De molen werkt op windkracht en maalt ambachtelijk biologisch geteelde granen die zoveel mogelijk regionaal ingekocht worden. Bij gebrek aan wind wordt gebruik gemaakt van een elektrische maalderij uit 1929. Het graan wordt verwerkt tot een uitgebreid assortiment van biologisch volkorentarwemeel, kruidkoek-, pannenkoek, - of broodbakmixen die verkocht worden in de molenwinkel of via de webshop.
-
Molenaars Koen van der Maat en vader Brord van der Maat huren de molen van Stichting Het Limburgs Landschap. Windkorenmolen de Van Tienhovenmolen is een met mergelsteen gebouwde beltkorenmolen uit 1855 die na een brand in 1923 is herbouwd. Afgelopen jaar zijn aan de molen verschillende technische aanpassingen en voorzieningen gedaan waaronder de aanschaf van een tweedehands elektrische motorkoppel voor windluwe periodes zodat de de molen optimaal kan malen en produceren.
-
De Witte Molen is een ronde stenen stellingmolen uit 1760 en meerder malen herbouwd. De molen is in eigendom van de gemeente Nijmegen en wordt gehuurd door beroepsmolenaar Hans Titulaer die al ruim 40 jaar alleen graan van biologische oorsprong en zoveel mogelijk- uit de buurt maalt. Hij richtte in 1980 het eerste 100% biologisch windmaalbedrijf in de Kleinschaligheidsbeweging/ en EMO-bedrijf (Mens En Milieuvriendelijk Ondernemen) op. Ook stond hij aan de wieg van het EKO-Keurmerk. Er wordt samengewerkt met boeren en telers, zowel in de directe omgeving van Nijmegen, die percelen met bijzondere (biologische en biologisch dynamische) granen verbouwen als boeren/telers elders in Nederland en gemaald voor bio-bakkers, particulieren, restaurants en voor de Joannesmolen in Cuijk, een bedrijf dat biologische producten samenstelt en verpakt.
Aanvraagronde Bio-korenmolens/molenaars voorjaar 2025.
In 2025 is er 100.000 euro beschikbaar voor projectaanvragen om de productie van natuurinclusieve -en biologische korenmolens te versterken en de biologische molenaars Skal-gecertificeerd te houden.
Biologische korenmolenaars kunnen een maximale tegemoetkoming van 1.500 euro aanvragen voor de jaarlijkse Skal-keuringskosten.
Daarnaast kunnen natuurinclusieve -en biologische korenmolens/molenaars een aanvraag indienen als bijdrage in de investeringskosten om de productie van de korenmolens te verbeteren. Bijdragen hiervoor kunnen variëren van 5.000 tot maximaal 25.000 euro.
Voor investeringen om een korenmolen geheel Skal-gecertificeerd te maken is een maximale bijdrage van € 25.000 beschikbaar.