Projectbezoek eendenkooi Bakkerswaal

Het Dinamo Fonds steunt het herstel van eendenkooien in Nederland aangezien ze belangrijke schakels zijn voor de jaarlijkse internationale vogeltrek.

Publicatie februari 2022 ledenblad Zuid Hollands Landschap, foto en tekst Caroline Westdijk

Elk jaar vinden smienten, slobeenden, krakeenden, talingen, wilde eenden etc. hier een rustplek tijdens hun winterdoortocht of blijven er overwinteren. Bakkerswaal aan de Lek te Lekkerkerk van het Zuid Hollands Landschap ontving een bijdrage voor onder andere het herstel van de bruggen rondom de eendenkooi.

Nog 118 eendenkooien in Nederland

Nederland was ooit rijk aan ruim 1.000 eendenkooien waarvan er nu nog maar 118 eendenkooien resteren. Het zijn bijzondere en elementen in ons cultuurlandschap die van vitaal belang zijn voor het behoud van de biodiversiteit. Naast de trekvogels verblijven er ook inheemse vogels aan zoals de zilverreigers, aalscholvers en vele andere vogelsoorten.

Eendenkooi Bakkerswaal is één van de grootste eendenkooien van Nederland en wordt al in 1585 vermeld. De grote plas is in 1421 ontstaan door een dijkdoorbraak tijdens de Sint Elisabethvloed en beslaat zo’n 4 hectare.

Aan de eendenkooi is het historisch beroep van Kooiker verbonden die de eendenkooi beheert met het vangen en ringen van eenden en daarnaast ook rietenschermen maakt en broedkorven vlecht. De kooiker werkt nauw samen met een speciaal gefokte kooikerhond die getraind is om de vogels niet ter verstoren en met hun staart de eenden in de vangpijp te lokken. Vroeger werden de eenden gevangen voor consumptie. De betekenis van de uitdrukking ‘De pijp uit gaan’ voor doodgaan houdt zeker verband met het vroegere lot van eenden. Tegenwoordig komen ze wel levend uit de vangpijp kwamen.

Sminten en slobeenden gezien vanuit de kijkhut op de plas van Bakkerswaal

Ter illustratie hieronder een korte film uit 1974 van het Polygoonjournaal uit de collectie van Beeld en Geluid met de eerdere kooiker Dhr. Tukker die het vangen en ringen demonstreert. Vanaf 1984 is Hans Zantige kooiker met zijn hond Jans.







Vorige
Vorige

92.000 euro voor welzijn van 4.000 zeldzame heideschapen

Volgende
Volgende

Samen voor een vitaal landschap