92.000 euro voor welzijn van 4.000 zeldzame heideschapen

Het Dinamo Fonds heeft € 92.000 toegekend aan projecten voor het welzijn van zeldzame heideschapen die door hun begrazing de stikstofschade in bijzondere natuur -en heidegebieden bestrijden en de biodiversiteit versterken. Het vermogensfonds heeft 15 schaapskudde-stichtingen uit vier provincies geselecteerd die met 4.000 heideschapen werken.

De Rhedense schaapskudde met 245 schapen van het Veluws heideschaap, foto Dinamo Fonds

De schapen begrazen 14.000 hectare aan bijzondere natuur- en heidegebieden in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met zo’n 21.000 voetbalvelden. De bijdrage kan worden ingezet als vergoeding voor gemaakte kosten voor het welzijn van de schaapskuddes zoals voor inentingen, dierenartskosten, voer en wolfwerende maatregelen.

Krappe exploitatie

“De bijdrage is voor de Rhedense schaapskudde een hoognodige aanvulling op onze exploitatie. We zijn blij dat we geen nieuw project hoeven te starten, maar het bedrag als tegemoetkoming in de stijgende kosten van voer, medicijnen, dierenarts en voor de aanschaf van wolvennetten kunnen gebruiken” vertelt vrijwilliger Mattias Rohaan, penningmeester van de schaapskudde.

De Stichting Rhedense Schaapskudde werd in 1963 opgericht door jonkvrouw Wurfbain en is één van de oudste nog bestaande kuddes met een monumentale schaapskooi. De in dienst zijnde herder Cynthia Berendsen hoedt met haar vier Border Collies de 245 Veluwse heideschapen plus zeven Nederlandse Landgeiten op het hoogste heideveld van Nederland, de Rhedense Heide op de Posbank, als onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom.

Herder Cynthia Berendsen van de Rhedense Schaapskudde met haar 4 Border Collies; Jura, Dazzl, Ezra en Murre, foto Dinamo Fonds

CL-ziekte

Voor het welzijn van de kuddes dienen de heideschapen jaarlijks te worden ingeënt tegen ziektes zoals Q-koorts. Momenteel vormt de CL-ziekte (Caseous lymfadenitis) of builenziekte, een bedreiging en dienen er extra kosten voor bloedonderzoek te worden gedaan. De Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap ontvangt € 15.000 voor het onderzoek onder de 411 fokrammen om de 5.000 schapen van het Drents heideschaap en Schoonebeker heideschaap ras in Nederland ziektevrij te houden.

De Edese Schaapskudde van 640 Veluwse heideschapen, foto Dinamo Fonds

Terugkeer van de wolf

Een andere uitdaging vormt de terugkeer van de wolf in Nederland. Hierdoor moeten de stichtingen extra kosten maken voor het welzijn van de schapen met speciale afrasteringen, wolvennetten of aanschaf van speciale kuddebeschermingshonden. Zo heeft de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet twee beschermingshonden van het Spaanse berghondenras Mastin Espagnol de Trabajo aangeschaft. Herder Daphne van Zomeren traint nu de honden met haar schaapskudde Elspeterheide van 282 Veluwse heideschapen.

 “De uitdagingen voor de oude schaapskuddes en hun zeldzame heideschapen zijn groot” aldus Henk Atze Dijkstra, directeur van het Dinamo Fonds, “Als anti-stikstofschade-grazers zijn ze onmisbaar voor het natuurbeheer en de biodiversiteit en verdienen ze zeker onze steun ”.

Het Dinamo Fonds gaat in de komende tijd verschillende initiatieven stimuleren om het draagvlak voor de zeldzame heideschapen te versterken en de schaapskudde-stichtingen een impuls te geven om de vele uitdagingen het hoofd te bieden.   

Media overzicht nieuwsberichten:

Website Monumentaal over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen

Interview directeur met Edwin Mooibroek radio RTV-Drenthe 20 juli jl. (vanaf 3.58 min.)

Website RTV-Drenthe Website

Website ROEG! Natuurnieuws, Ontdek het laatste nieuws uit de natuur

Website De Erfgoedstem, Nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie

Website Levende Have, Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Website Tijdschrift het Schaap, het vakblad voor de schapenhouder

Website Takeonthenews

Website Tubantia 

Website schaapskuddes netschaapjes.be  










Vorige
Vorige

Heideschapen in het nieuws

Volgende
Volgende

Projectbezoek eendenkooi Bakkerswaal