Duiven voor Dummies: bijeenkomst 14 feb De Duif in Nederland, van geliefde vogel tot verguisde vogel

Het Dinamo Fonds organiseerde op 14 februari j.l. in de monumentale stadskerk De Duif te Amsterdam een speciale informatiemiddag: over de Duif in Nederland, van geliefde vogel tot verguisde vogel. Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, hebben een aantal sprekers hun zorg uitgesproken en toegelicht waarom de duif meer liefde verdient.

De populatie stadsduiven op de dam, foto Dinamo Fonds

When Doves Cry

Het nummer van zanger Prince ‘When Doves Cry’ uit 1984 is helaas van toepassing op de droevige situatie waarin de duif zich nu bevindt; De stadsduif is een last- en plaagdier geworden door ontbrekende zorg; De wilde zomertortel neemt in aantal sterk af door het verdwijnen van hun leefgebieden en illegale jacht; De vele historische sierduivenrassen worden bedreigd met uitsterven door het afnemende aantal duivenhouders.

De voor uitsterven geredde historische sierduif, De Gelderse Slenk, bij kasteel Doorwerth, foto Dinamo Fonds

Stil in de duiventil

Veel duiven zijn in de afgelopen decennia dakloos geworden aangezien ze niet meer welkom zijn in en rond gebouwen. En de ruim 135 speciaal voor hen gebouwde historische duivenpoorten, duiventorens en duiventillen zijn afgesloten, slechts van vijf is bekend dat ze nog worden bewoond door duiven.

De duiventoren van Huis Doorn, één van de ruim 130 afgesloten historische duiventorens, foto Dinamo Fonds

Amsterdamse en Haagse liefde voor de duif

Amsterdam en Den Haag zijn van oudsher de steden met vele duivenliefhebbers. Op de daken van huizen waren zelfs vele duiventillen of duivenplatjes te vinden waar duiven werd gehouden voor het vlees maar ook voor de tilduivensport. Bij deze sport gaat het er om elkaars duiven mee te lokken en zo te vangen, dit wordt tegenwoordig nog steeds in Den Haag en omgeving gedaan.

Een duivenplatje boven op het dak van Egelantiersstraat 12 in De Jordaan te Amsterdam in 1951, foto collectie Stadsarchief Amsterdam

Dat de liefde voor de duif groot was in de jaren 50 tot aan de jaren 70 van de vorige eeuw blijkt uit liedjes zoals; ‘Duifies, duifies’ uit de serie Ja Zuster, Nee Zuster uit 1966 met Leen Jongewaard en Hetty Blok (Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink), het bekende ‘Alle duiven op de Dam’ uit 1972 van Gert en Hermien Timmermans en de evergreen ‘Una Paloma Blanca’ uit 1975 van George Baker.

Duiventil aan het Cromvlietplein Den Haag in 1979, foto door J.G. Happel, collectie Haags Archief

Nieuw perspectief

De duif verdient weer meer liefde in de komende tijd en er zijn gelukkig ook bijzondere initiatieven die het welzijn van duiven verbeteren zoals bijvoorbeeld de nieuwe duiventillen in verschillende steden zoals Gouda en Rotterdam, er is de nodige zorg van Dierenambulances en er is een nieuw onderzoek gestart naar stadsduivenpopulaties. Daarnaast wordt er op bescheiden schaal actief gewerkt om meer historische sierduivenrassen te behouden voor uitsterven.

Moderne duiventil boven op winkelpand Binnenwegplein van de gemeente Rotterdam, foto Dinamo Fonds

Op de bijeenkomst wordt ook de geschiedenis van de duivenhouderij en de bijzondere duiventorens en duiventillen in Nederland toegelicht. Deze inleiding en overzicht van initiatieven vormt een startpunt voor de ontwikkeling van nieuw natuurinclusiefperspectief voor de duif in Nederland, waaraan het Dinamo Fonds in het kader van onderzoek, dierenwelzijn, natuur en erfgoed samen met de betrokken partijen graag aan bijdraagt.

De nog steeds in gebruik zijnde duiventoren uit 1832 in het Van Boetzelaerpark in De Bilt van de gemeente De Bilt bewoond door 50 duiven, foto Ben Verwiel

Ook geïnteresseerd hoe we de duif, de historie en het welzijn meer kunnen koesteren? Volg onze nieuwsberichten op onze website.

Vorige
Vorige

100.000 euro als impulsbijdrage voor herstel van de biodiversiteit van Gronings historisch groen op drie borgen en elf kerkterreinen

Volgende
Volgende

Als er één schaapskudde over de dam is, volgen er meer; 50.000 euro voor welzijn van tien schaapskuddes