Historische tuinen en parken in Nederland 

Nederland kent honderden historische parken, tuinen en begraafplaatsen, variërend van koninklijke landgoederen tot stadstuinen. Deze plekken zijn niet alleen cultuurhistorisch waardevol, maar ook belangrijk voor landschap en biodiversiteit. Bekende voorbeelden zijn Paleis Het Loo, Kasteel de Haar en de Mauritshof.

Na de Tweede Wereldoorlog raakten veel tuinen in verval, maar de laatste decennia is er hernieuwde aandacht voor herstel en behoud. Klimaatverandering maakt goed beheer extra uitdagend, met droogte, hitte en hevige regenval als toenemende risico’s.

Daarom worden tuinen aangepast met klimaatbestendige beplanting, betere waterhuishouding en bodemversterking. Tegelijk groeit het bewustzijn over biodiversiteit: bloemenweides, inheemse planten en natuurlijke habitats voor dieren krijgen meer ruimte.

Voor het behoud is veel financiële steun nodig.

Onze impact

  • Wij ondersteunen de aanschaf van elektrische tuingereedschap voor het beheer van tuinen en parken die als historisch groen zijn beschermd. Het stimuleren van de aankoop van elektrisch gereedschap draagt bij om het beheer van historisch groen natuurinclusiever te maken.

  • Wij stimuleren van de verwijdering van overmatig gegroeid eendenkroos in waterpartijen van kerkterreinen, tuinen en parken draagt bij om het beheer van historisch groen natuurinclusiever te maken. De inzet van de ontwikkelde trilzeef zorgt voor een natuurinclusieve duurzame aanpak voor de verbetering van de waterkwaliteit en biodiversiteit.

  • Wij ondersteunen het herstel van kerkterreinen, tuinen en parken die als historisch groen zijn beschermd, door bij te dragen aan het herstel van de monumentale groenaanleg en de bijbehorende gebouwde objecten. Het herstellen van historisch groen draagt bij om de biodiversiteit, de natuurkwaliteit en de historische waarde te behouden en te versterken.

Voorbeeldprojecten