Zorg voor de kudde -

zorg voor de natuur

Interview met schaapherder Daphne van Zomeren

UPDATE: Na het interview ontvingen we helaas het slechte nieuws dat Daphne onverwacht haar kudde, noodgedwongen moet gaan opgeven. Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen voor een nieuwe schaapskooi en herderswoning van de gemeente Nunspeet. Omdat er al 9 jaar naar een nieuw plek voor de schaapskudde is gezocht, kunnen de bezwaren het proces nog meer vertragen. Hopelijk kan door in gesprek te gaan de situatie nog worden veranderd. Zo niet dan kan de uitkomst zijn dat zij haar kudde en honden op een andere plek onder moet brengen. Wij blijven haar hierbij nauw volgen. Dit illustreert helaas hoe precair en afhankelijk schaapskuddes zijn van hun directe omgeving en dat meer draagvlak zeer noodzakelijk is voor de inzet van schaapskuddes en het herdersbestaan.

Daphne van Zomeren is een gepassioneerde schaapherder die sinds 2017 de Elspeter Heide hoedt. Met jarenlange ervaring bij verschillende kuddes, zoals die van het Goois Natuurreservaat en de Amsterdamse Waterleidingduinen, geldt ze als een ware expert in haar vak. Sinds begin 2024 is haar partner, Marc Baars, officieel haar collega, wat hen een echt herderspaar maakt.

Ooit was Daphne grafisch ontwerper, en dat is terug te zien. Via Instagram neemt ze volgers mee in het dagelijkse leven van de kudde en de schoonheid van de natuur. Maar het leven van een schaapherder is allesbehalve simpel. De ups en downs zijn te vergelijken met een soap, waar geen aflevering hetzelfde is. Door de impact van het blauwtongvirus, wolfwerende maatregelen en de gevolgen van klimaatverandering, zoals warmere winters en een toename van gevaarlijke insecten, blijft het een uitdaging.

In dit interview duiken we in Daphne’s passie voor het herdersleven, haar samenwerking met de natuur en haar ervaring met het Dinamo Fonds.

Wat drijft je en wat krijg je er voor terug?

“Mijn grote liefde voor de natuur en het samen werken met dieren is voor mij de belangrijkste drijfveer. Het vertrouwen dat de kudde heeft, de honden die ik maar aan hoef te kijken en mij begrijpen, dat is onbetaalbaar.

Sinds de wolf zijn intrede heeft gedaan in ons gebied, kregen we mede dankzij steun van het Dinamo Fonds de mogelijkheid om kuddebeschermingshonden in te zetten. Dat heeft echt een nieuwe dimensie toegevoegd aan ons werk. Als ik zie waar we nu staan en hoe deze honden functioneren, voel ik zoveel trots. Het is bijzonder om met ze te mogen werken en om te zien hoe sterk de band is die we met elkaar hebben opgebouwd.

Ze leven echt ín de kudde, zijn er een natuurlijk onderdeel van geworden. Inmiddels hebben ze de kudde al zeven keer weten te beschermen tegen een naderende wolf – en dat terwijl we gewoon met de schapen op de hei liepen. Dat zijn spannende momenten, maar telkens weer verwonder ik me over hoe instinctief en toegewijd ze hun werk doen. Op zulke momenten denk ik alleen maar: wat bijzonder dat ik dit mag meemaken.”

Hoe houd je je staande inzake alle ontwikkelingen en bedreigingen betreffende de kudde?

“Ja dat is de afgelopen 3 jaar best wel vaak door m’n hoofd gegaan. Hoe doe ik dat… Er gebeurde zoveel tegelijkertijd wat een enorme impact had. Eigenlijk was ik alleen maar bezig met zorgen voor zieke schapen en de boel draaiende te houden. Vooral de eerste blauwtongperiode hakte er enorm in. Ik voelde me machteloos door de schapen die tussen m’n vingers door glipte.

Toch zijn er altijd die kleine lichtpuntjes – de schapen, de honden, de natuur... momentjes waarop je even stilstaat bij de kleine dingen en schoonheid van het leven. En dan is er de onmisbare steun: van de vrijwilligers, het bestuur van de kudde, en van Marc, die altijd naast me staat en met me meedenkt.”

Wat voor een band heb je met de schapen en honden?

“Ze betekenen alles voor me, en ik heb een diepe band met ze. Ik ken de schapen stuk voor stuk – hun karakters, hun gewoontes. Voor mij is het belangrijk dat de kudde een afspiegeling is van alle leeftijden, als één grote familie. De oudere dieren kennen de hei, weten waar ze moeten grazen, begrijpen de onderlinge verhoudingen in de kudde en herkennen de roep van de herder. De lammeren volgen hen vanzelf; daar hoef je nauwelijks naar om te kijken.

Onze vijf border collies wonen gewoon bij ons in huis – we zouden niet zonder ze kunnen. Ze zijn onze maatjes, zowel thuis als tijdens het werk. Zonder hen ben ik geen herder. We doen dit samen, ook met de kuddebeschermingshonden erbij. Die zijn er nu drie jaar, en ik kan me het werk zonder hen eigenlijk niet meer voorstellen. Sterker nog: zonder hen zou de kudde niet eens meer kunnen grazen op de heide, nu de wolf zich hier heeft gevestigd. Dat besef is groot. Ik ben ontzettend dol op ze, en de band die we hebben is ijzersterk.

We zijn net een weekje op vakantie geweest – iets wat niet vanzelfsprekend is. Het was eigenlijk drie jaar geleden dat we voor het laatst echt weg waren. Ik ben heel graag bij de kudde, en het is voor mij moeilijk om afstand te nemen, zeker in heftige periodes zoals tijdens de blauwtonguitbraak. Ik voel me enorm verantwoordelijk. Maar tegelijkertijd is het zó belangrijk om af en toe even los te komen – of dat nu een vakantie is of een cursus. Het helpt om met frisse ogen te kijken en je blik te verbreden. Dat vind ik essentieel, want ons vak is constant in beweging.”

Wat betekent de bijdrage van het Dinamo Fonds voor je?

“De bijdrage van het Dinamo Fonds betekent enorm veel voor ons. Het biedt nét dat beetje lucht in moeilijke periodes, zoals tijdens de blauwtonguitbraak, en maakt het werk gemakkelijker en soms letterlijk lichter – bijvoorbeeld door de aanschaf van nieuwe ruiven. Toch is er nog steeds meer steun nodig om de kudde weerbaarder en robuuster te maken.

We staan voor grote uitdagingen: van dierziektes tot de slechte staat van de heide,  die onder druk staat door een teveel aan stikstof in de bodem. Dat alles vormt een aanslag op het immuunsysteem van de schapen. Onze droom is een gezonde kudde die zo min mogelijk afhankelijk is van schadelijke middelen zoals antibiotica of ontwormingsmedicatie. Niet alleen in het belang van de dieren, maar ook van de biodiversiteit op de hei – alles hangt immers met elkaar samen. Als de bodem niet gezond is, kun je niet verwachten dat de schapen dat wel zijn.

Daarom willen we inzetten op natuurlijke ondersteuning: het gebruik van kruiden om wormen te bestrijden en het inzaaien van weides met kruidenrijke gewassen. Een soort ‘apotheekweitjes’, waar de schapen zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Zoiets vraagt tijd, kennis en investeringen, maar ik geloof dat dit essentieel is om een gezonde, duurzame toekomst voor de kudde mogelijk te maken”

Je organiseert ook workshops om wol te bewerken. Ervaar jij dat mensen Nederlands wol herontdekken?

“Ja, je ziet steeds meer mensen wol ontdekken en dat is heel goed. Het is zo’n mooi product, dat wil je niet weggooien. We zoeken de wol uit op ons scheerfeest en verkopen het via onze webshop. Dat is een mooie extra inkomsten bron. En wordt mogelijk gemaakt door hulp van vrijwilligers.

 Sinds kort hebben we ook een nieuw product ‘Lopen op wolletjes’ wol dat je tussen de tenen kunt stoppen om blaren te voorkomen of om pijnlijke plekken te verzachten. Dat is superleuk om te maken en eigenlijk bruis ik van ideeën wat dat betreft,  maar ik kan daarin niet alles tegelijk, de tijd is schaars. Deze extra dingen kunnen we ook alleen doen met hulp van vrijwilligers.”

Hoe zie je de toekomst?

“Op dit moment kijk ik niet al te ver vooruit. Er moet nog behoorlijk wat gebeuren om ons werk écht toekomstbestendig te maken – en die zorgen zie ik eigenlijk bij alle schaapskuddes terug.

Het herdersvak is allang niet meer alleen ‘de herder onder de boom’. Het is een serieus beroep binnen het natuurbeheer, dat vraagt om erkenning en investering. Wij kunnen werkelijk iets betekenen voor de natuur, en dat mag – of beter gezegd: móet – gezien worden.”

Het Dinamo Fonds heeft de schaapskudde van Daphne op meerdere wijze gesteund; met de aanschaf van nieuwe ruiven, die het dagelijkse werk van de herders fysiek verlichten. Ook hebben we bijgedragen in de aanschaf van beschermingshonden die ze tegen de wolf kan inzetten. Twee teefjes van het ras Mastín Español de Trabajo leven nu dag en nacht tussen de schapen en beschermen de kudde. Inmiddels hebben zij al zeven keer met succes een wolf op afstand weten te houden.

Daphne beheert de schaapskudde Elspeter Heide die bestaat uit ongeveer 200 schapen van het zeldzame huisdierras Veluws heideschaap. Ze begrazen hiermee 8 uur per dag de Elspeter Heide tussen Elspeet en Vierhouten. Er is een enthousiaste groep vrijwilligers die het hele jaar meehelpt zoals in de lammerperiode, bij hand- en spandiensten rondom de schaapskooi en bij evenementen en activiteiten. Lijkt dit jou ook leuk? Dan kan je via de website contact met Daphne op nemen.

Website: Schaapskudde Elspeter Heide

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Marc Baars - die ook herder bij de kudde is.

Red de HEIDE & Red de WOL

Schapen zijn echte natuurbeheerders! Ze houden de heide open, bevorderen biodiversiteit en verminderen CO₂. Maar wist je dat hun wol vaak wordt weggegooid? Wol is tegenwoordig een afvalproduct.

Zonde, want deze natuurlijke grondstof heeft enorme waarde! Veel schaapskudde-stichtingen en begrazingsbedrijven kampen al met financiële moeilijkheden door stijgende kosten voor dierverzorging en afgenomen subsidies. Zonder extra steun dreigen veel kuddes te verdwijnen.

Steun de kuddes & Verdubbel je impact!