Als er één schaapskudde over de dam is, volgen er meer; 50.000 euro voor welzijn van tien schaapskuddes

Het Dinamo fonds draagt nog € 50.000 bij aan het welzijn van 3.600 heideschapen van tien schaapskuddes uit de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. De zeldzame heideschapen begrazen 7.000 ha aan natuur -en heidegebieden en bestrijden hiermee de stikstofschade en versterken zo de biodiversiteit.

Elke kudde ontvangt 5.000 euro die als vergoeding kan worden ingezet voor het welzijn van de schapen zoals de kosten voor; inentingen, dierenarts, voer of wolfwerende afrastering. Eerder in 2022 kregen vijftien andere schaapskuddes al een ondersteuning van 92.000 euro van het fonds.

De Holtinger Schaapskudde met 600 Drentse heideschapen in Havelte (DR), foto Holtinger Schaapskudde

Schaapskuddes als genenpool en fokcentra

Naast hun belangrijke rol als natuurgrazers fungeren vier van de tien gesteunde schaapskuddes ook als erkend fokcentrum voor het behoud van de zeldzame heideschapenrassen in Nederland, die door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen zijn aangewezen. In Drenthe fungeert de Holtinger Schaapskudde als fokcentrum voor het Drents heideschaap. En schaapskudde Hijkerveld van het Drentse Landschap is erkend fokcentrum voor de Schoonebeeker heideschapen. De schaapskudde Lemelerberg van Landschap Overijssel vormt een erkend fokcentrum voor het Veluws heideschaap. En Het Limburgs Landschap fungeert met de schaapskudde Bemelerberg als erkend fokcentrum voor het Mergellandschaap. Dit schapenras begraast van oudsher de speciale kalkgraslanden op de mergelheuvels in het Limburgse landschap. De populaties van de Drentse -en Schoonebeeker heideschapen zijn geregistreerd als kwetsbaar, het Veluws heideschaap en het Mergellandschaap als bedreigd. Dit benadrukt de zorg en de steun die nodig is voor het in stand houden van de heideschapenrassen in Nederland. 

De schaapskudde met 150 zeldzame Mergellandschapen van het Limburgs Landschap op de Bemelerberg, foto het Limburgs Landschap, Pieter Jacobs

Zeven kuddes van grote natuurbeheerstichtingen

Van de tien gesteunde kuddes zijn zeven kuddes in eigendom van de grotere zelfstandige landschap -en natuurbeheerstichtingen/verenigingen zoals; It Fryske Gea, het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, Geldersch Landschap & Kasteelen, het Limburgs Landschap en Natuurmonumenten. Naast hun eigen schaapskudde huren zij ook nog andere zelfstandige gescherperde schaapskuddes in voor hun terreinbeheer. Het Drentse Landschap beheert zelfs twee eigen schaapskuddes.

De schaapskudde van It Fryske Gea met 450 Drentse heideschapen op It Mandefjild bij Allaardsoog, foto It Fryske Gea

Zes Drentse schaapskuddes

Uit de heiderijke provincie Drenthe zijn zes schaapskuddes over de spreekwoordelijke dam gekomen voor een bijdrage; De Holtinger Schaapskudde (Havelte), Schaapskudde Het Stoomdal (Drentsche Aa te Schipborg /Annen), Schaapskudde Achtér 't Zaand (Dwingelo, Natuurmonumenten), Stichting Schaapskooi Balloërveld, Balloe en Schaapskudde Hijkerveld en Schaapskudde Dolsummerveld (beide twee kuddes van het Drentse Landschap). Eerder in 2022 ontvingen vier Drentse kuddes al een bijdrage voor hun Drentse-en Schoonebeker heideschapen.

“De bijdrage is voor de Stichting Holtinger Schaapskudde een hoognodige aanvulling op de aanschafkosten van het wolfwerende hekwerk. We zijn blij dat we het bedrag als tegemoetkoming in de kosten van het tekort kunnen gebruiken” vertelt Marrie Pruntel, penningmeester Holtinger Schaapskudde.

Mergellandschaap met lam van het Limburgs Landschap, foto het Limburgs Landschap

Totaal steunde in 2022 het Dinamo Fonds 25 schaapskuddes van stichtingen en verenigingen met 142.000 euro. Hiermee werd het welzijn van 7.600 zeldzame heideschapen gesteund, die 21.000 ha aan natuurgebieden in de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg begrazen.

In 2023 zal het Dinamo Fonds wederom de schaapskuddes steunen in de kosten voor het welzijn van de zeldzame heideschapen, waarbij ook naar het specifieke ecologisch beheer van de kuddes zal worden gekeken,” aldus Henk Atze Dijkstra, directeur van het Dinamo Fonds.

Het Dinamo Fonds steunt daarnaast ook wederom projecten en initiatieven die als doel hebben om schapenwol te hergebruiken en machinaal te verwerken tot volwaardig natuurproduct.  

Vorige
Vorige

Duiven voor Dummies: bijeenkomst 14 feb De Duif in Nederland, van geliefde vogel tot verguisde vogel

Volgende
Volgende

Wintertelling ooievaars en 7.500 euro steun voor getroffen ooievaarskolonie