Stimuleringsbijdragen

innovaties

dierenwelzijn, biodiversiteit en cultuurlandschap

Stimuleringsbijdragen voor innovatieve projecten

Het Dinamo Fonds heeft als vermogensfonds de statutaire doelstelling om een bijdrage te leveren aan dieren, natuur & landschap en monumenten. Het ondersteunen van innovatieve projecten en onderzoeken van instellingen, start-ups en particulieren om het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap een impuls te geven, sluit hier ook op aan. Het fonds steunt met stimuleringsbijdragen innovatieve projecten van start-ups en organisaties die een direct effect nastreven om actuele problemen of knelpunten op het gebied van dieren, natuur & landschap en monumenten ervaren. De innovatieve projecten moeten een duidelijk verbinding en meerwaarde hebben voor de aanvragers van het fonds en bijdragen en een duurzame uitwerking hebben op de drie werkgebieden van het fonds.

Er is voor 2023 is 150.000 euro beschikbaar gesteld om zes innovatieve projecten te steunen die actief bijdragen aan een duurzame verbetering van waterkwaliteit, dierenwelzijn, biodiversiteit en cultuurlandschap. In de afgelopen tijd zijn al de volgende innovatieve projecten ondersteund:

Start-up Durable Water Solutions (DWS): 25.000 euro voor ecologisch filtersysteem voor verwijdering van eendenkroos

De innovatieve mobiele trilzeeffilter die de waterdiertjes uit het opgezogen water en het eendenkroos scheidt. V.l.n.r. de filter-uitgang voor de waterdiertjes, de filter-uitgang voor het water en rechts de filter-uitgang voor het bijna droge eendenkroos, foto start-up DWS.

Het Dinamo Fonds steunt start-up Durable Water Solutions (start-up DWS) uit Amsterdam, die een uniek afvang -en filtersysteem heeft ontwikkeld waarmee overmatig groeiend eendenkroos op een ecologische manier verwijderd kan worden. Het kroos dekt het wateroppervlak af van licht, waardoor de fotosynthese van waterplanten stopt en er geen zuurstof meer door hen wordt afgegeven. En dit zuurstoftekort bedreigt het gehele water- en bodemleven en heeft uiteindelijk plant- en vissterfte als gevolg.

Om bij de verwijdering van eendenkroos sterfte van waterdieren en waterinsecten tegen te gaan heeft start-up DWS een ecologisch filtersysteem ontwikkeld dat bij het opzuigen van het water met eendenkroos de vissen en amfibieën afvangt en voorkomt dat ze worden opgezogen. En in tweede instantie worden de kleine waterdiertjes, insecten en hun larven die zijn opgezogen meteen gefilterd in de mobiele trilzeef, die ze van het water en het eendenkroos scheidt. Zo kunnen ze uit opgezogen water ontsnappen, daarnaast wordt het kroos watervrijgemaakt en blijft alleen droog kroos over. Hiermee kan op een geheel ecologische verantwoorde manier het eendenkroos worden gefilterd op waterdiertjes.

“In de praktijk zien we nog te vaak dat er gekozen wordt voor traditioneel waterbeheer. Hierbij wordt zeer zwaar materieel ingezet, wat resulteert in schade aan oevers, verdichting van de grond en een kaalslag van het aanwezige ecosysteem dat geheel wordt verwijderd. In veel gevallen is deze aanpak symptoombestrijding en leidt het tot verdere achteruitgang van het watersysteem. Met deze innovatie laten we zien dat dit anders moet en kan, aldus landschapsecoloog Eward Timmerman van start-up DWS.

Landschapsecoloog Eward Timmerman met de ontwikkelde drijvende filterpomp voor plaatsing, foto start-up DWS

Met deze bijdrage wordt een impuls worden gegeven aan het actief herstellen en beheren van watersystemen zodat de bestaande ecosystemen behouden blijven. Helaas is schoon water in Nederland niet meer vanzelfsprekend en is herstel van de waterkwaliteit noodzakelijker dan ooit.

Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht: 25.000 euro voor onderzoek welzijn zwervende stadsduiven en gemeentelijke duiventillen

Populatie zwervende stadsduiven in Amsterdam Noord waarvoor zorg ontbreekt, foto Dinamo Fonds

Het Dinamo Fonds steunt onderzoekers Vivian Goerlich en Wouter Schaake van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht met een stimuleringsbijdrage van 25.000 euro voor het onderzoek naar het welzijn van stadsduiven en gemeentelijke stadsduiventillen. De onderzoekers en het fonds slaan de handen ineen om de zorgelijke situatie van het welzijn van zwervende stadsduiven in Nederland te verbeteren. Er wordt geïnventariseerd welke gemeentes een actieve rol spelen met hun beheerde duiventillen en hoe deze bijdragen aan het managen van duivenpopulaties en aan het welzijn van de dieren. Het onderzoek moet helpen om verschillende gemeentes met duivenproblematiek concrete handvatten te bieden voor het verminderen van overlast en verbeteren van populatiewelzijn, op een diervriendelijke manier.

“Net als zwerfkatten en zwerfhonden kunnen de zwervende stadsduiven best wat hulp gebruiken”, zegt onderzoeker Wouter Schaake. Gemeentes hebben een wettelijke zorgplicht voor de ‘zwerfduiven’ die binnen hun grenzen leven, maar dit is niet bij gemeentes veel bekend. Onvoldoende beleid van duivenpopulaties kan, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, leiden tot overlast omdat de dieren zelf op zoek moeten naar voedsel en onderdak en ze hierdoor als last en plaagdier worden gezien.

Onderzoeker Dr. Vivian Goerlich, foto Bas Niemans Universiteit Utrecht

“Met het onderzoek naar de beheerde duiventillen kunnen we een duidelijker beeld krijgen van de rol die onderdak en goed beleid kan spelen in het verbeteren van dierenwelzijn en het verminderen van overlast”, aldus onderzoeker Dr. Vivian Goerlich.

Goerlich is bioloog en onderzoekt als universitair docent bij de faculteit Diergeneeskunde gedrag, fysiologie en welzijn van gehouden en wilde dieren. Haar fascinatie voor duiven is ontstaan tijdens haar promotieonderzoek in 2009. Ze ontdekte dat de hormonen en het gewicht van een moederduif het geslacht van haar nakomelingen kunnen bepalen. Goerlich doet sindsdien onder andere onderzoek naar de stadsduif en hoe mensen daar tegenaan kijken. Samen met het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) en Utrechtse middelbare scholen startte ze in 2021 een lesprogramma Duiven tellen voor middelbare scholieren, om te helpen bij haar onderzoek naar duivenpopulaties in steden. Wouter Schaake is docent en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde en richt zich op dieren in wetenschap en maatschappij en dierlijk gedrag en gaat samen met Goerlich het onderzoek uitvoeren.

Wilder Land: 25.000 euro voor professionalisering (on)kruidenfabriek

De (on)kruidenfabriek van Wilder Land op Pantar-terrein in Amsterdam, foto Dinamo Fonds.

Het Dinamo Fonds heeft een stimuleringsbijdrage van 25.000 euro verleent aan Wilder Land, de succesvolle Amsterdamse start-up van Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen. De bijdrage is bedoeld om de verwerkingslocatie, ook wel bekend als de (on)kruidenfabriek, van Wilder Land verder te professionaliseren. Hiermee wordt een solide productiesysteem gerealiseerd die inheemse kruidenthee, verbouwd op boerenakkerranden, op groter schaal kan verwerken. Met als doel om het succesvolle verdienmodel uit te breiden dat het herstel van biodiversiteit op boerenland vergroot.

Oprichters van Wilder Land; Daan van Diepen (links) en Matthijs Westerwoudt (rechts), foto Wilder Land

Succesvol verdienmodel voor biodiversiteitsherstel

Het doel van Wilder Land is om met het gecreëerde verdienmodel nog meer boeren enthousiast te maken om bloeiende kruidenranden aan te leggen. “Boeren kunnen al snel een boost geven aan de biodiversiteit wanneer ze besluiten om minder te maaien, bomen te planten of verschillende gewassen neer te zetten”, zegt Daan van Diepen, medeoprichter van Wilder Land. De bijdragen die de deelnemende boeren ontvangen voor de kruidenopbrengst vormen een welkome aanvulling op hun inkomen en helpt hen ook om de natuurlijke kringloop op hun land te versterken. Met de financiële stimulans kan op termijn de huidige productie worden opgevoerd, waardoor Wilder Land ook in staat is om het aantal aangesloten Wilde Boeren uit te breiden. Op dit moment staan al zo'n 30 boeren op de wachtlijst om kruidenleverancier te worden en die net als de Wilde Boeren ook actief willen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit op boerenland. “De bijdrage van het Dinamo Fonds is een cruciale stap voorwaarts in onze missie om de biodiversiteit te herstellen en lokale boeren te ondersteunen. Met deze stimuleringsbijdrage kunnen we niet alleen onze productie opschalen maar ook een solide basis leggen voor toekomstige groei", aldus Matthijs Westerwoudt, medeoprichter van Wilder Land.

Het Dinamo Fonds heeft dit jaar € 150.000 beschikbaar om innovatieve projecten met een stimuleringsbijdrage te ondersteunen, binnenkort volgen nieuwe gesteunde projecten.